De onzin van burgerpanels
Eindelijk! Eindelijk is er in Vlaanderen een debat over de zin en vooral onzin van burgerpanels, zegt Karl Vanlouwe (N-VA) in deze vrije tribune.
Eindelijk! Eindelijk is er in Vlaanderen een debat over de zin en vooral onzin van burgerpanels, zegt Karl Vanlouwe (N-VA) in deze vrije tribune.
‘Tropenwee’ het Congo boek van Henri Van Booven uit 1904 is opnieuw beschikbaar na 75 jaar afwezigheid op de letterkundige radar
Actiegroep Grondrecht dienden een subsidievoorstel in. Gevreesd werd dat het geld gebruikt zou worden voor nieuwe procedures.
Bij het overlijden van de Queen is er weer discussie over het Britse koloniale verleden. Was er dan echt niks positiefs aan kolonialisme?
Onze journalisten vergaten even dat ‘the Queen’ niet óns staatshoofd was – en ze vergaten nog wel meer.
‘Sluipschutters in de tuin. Een Indische geschiedenis’. Een gedurfd thema, eigenzinnig en revelerend opgepikt door een Indische auteur.
Door partijdiscipline staat lokale politiek te ver van de burger. Er is een oplossing: ga naar de kiezer met een lijst van onafhankelijken.
In Rusland heerst de dictatuur van één man, bij ons deze van de politieke correctheid. Leve de vooruitgang.
Een weervrouw keert terug naar een nieuwsdienst om een bepaalde agenda te bepleiten – maar daar mag u géén vragen bij stellen.
Hoe groot zijn de cultuurverschillen in Europa? Zit ons dat in de weg? 41 antwoorden van vrouwen uit verschillende Europese landen.
De pandemie toont hoezeer democratie een zeepbel blijkt, en hoe snel ook ons systeem semi-totalitaire tendensen vertoont.
Om het zéker niet te vergeten: alvast een Zalig Kerstfeest aan u en uw geliefden. Maar eerst nog even wat vragen…
Als we niet-gevaccineerden nu al criminaliseren, wat gaat we dan straks doen met kinderen zonder spuitje? En ook deze vragen werden vergeten:
Reset van Mark Elchardus is een boek dat gelezen moet worden. Door liberalen, nationalisten en alles ertussenin.
Bij de 150e geboortdag van Stijn Streuvels haalt Streuvelskenner Karel Platteau enkele hardnekkige clichés over de bard van Ingooigem onderuit.
Eindelijk een degelijk boek van een Vlaamse historicus over missionarissen. Geen knechtjes van de kolonialen, maar pragmatische idealisten.
De allernieuwste biografie over de oriëntalist, wetenschapper en hoogleraar Snouck Hurgronje is een keerpunt.
Luc Olyslager analyseert de start van Vooruit en kijkt in het hoofd van strateeg Conner Rousseau.
Hoe de Vivaldi-coalitie in dezelfde fouten dreigt te vervallen als de G1000, het mislukte experiment van burgerbevrager David Van Reybrouck
Een selectie uit de columns van Arthur van Amerongen legt zijn mild conservatisme rond en zijn reactie op al wat politiek correct is…
Wie moet als eerste ingeënt worden? Marc Cosyns pleit voor de gemotiveerde vrager die zich inschrijft bij zijn huisarts of apotheker.
Plato kun je niet echt een democraat noemen, maar hoe zit het met Emmanuel Macron? Of wijlen Giscard of de Dehaene, waren die dat dan wél?
Als er journalisten zijn die nog goede voornemens zoeken voor 2021: misschien deze vragen leren stellen.
Beleidsverantwoordelijken die het efficiënt aanleren van taal en wiskunde ‘nostalgie-pedagogie’ noemen, weten die zelf wel wat cultuur is?
De Standaard der Letteren steekt nu al even in een nieuw kleedje, maar het went moeilijk. En bekoren doet het al helemaal niet.
De suffe slogan ’11 miljoen Belgen, 1 ploeg’ moet doen vergeten hoeveel blunders er al waren en hoeveel vragen er nog zijn.
In Vlaanderen staat dekolonisering op de politieke agenda. Aan de andere kant van de taalgrens heerst toch vooral stilte. En dat is bizar.
Wanneer sneuvelen de ruiten van de missiecongregaties? Is de missionaris de grote medeplichtige van de kapitalistische koloniale uitbuiter?
60 jaar geleden werd Congo onafhankelijk en gaf Lumumba de toespraak die van hem een legende maakte. Hij bleef twee maanden aan de macht.
Een mogelijke Waarheidscommissie over Congo zal geen gebrek hebben aan bewijsmateriaal over de koloniale daden van Leopold II.