Over ‘de bijna ideale’ en ‘de veranderende’ wereld
Van Rompuy en Van Cauwelaert blikken in een tweegesprek terug op de voorbije driekwart eeuw.
Van Rompuy en Van Cauwelaert blikken in een tweegesprek terug op de voorbije driekwart eeuw.
Independantisten, autonomisten en regionalisten willen de twee departementen Savoie in de Franse Alpen opnieuw verenigen.
En verder: maarschalk Pétain, Giorgio de Chirico en de moord op Willem van Oranje…
Extreemlinks mag voorzitter belangrijke commissie financiën leveren in Frans parlement. Theoretisch had RN moeten winnen.
Marine Le Pen en Jean-Luc Mélenchon winnen de Franse parlementsverkiezingen. Macron krijgt af te rekenen met radicale oppositie.
En verder: Anne Murray, Edgard Delvo en een onverwachte straatnaam in Gent…
En verder: Carl Gustaf Mannerheim, abbé Grégoire en een heteluchtballon…
Europese Ontwikkelingsbank gooit Rusland en Wit-Rusland eruit en werkt al aan wederopbouw van Oekraïne, met steun van China en Zwitserland.
Mitterrand, een ambitieuze strateeg, maakt van de Franse socialistische partij de partij van de president, zijn machtsinstrument.
Een belangrijk deel van het Franse socialisme stapte in de collaboratie. Een lang doodgezwegen onderwerp, o.m. omwille van Mitterrand.
Op 20 en 27 juni zijn er in Frankrijk regionale verkiezingen. Worden de kaarten geschud voor het Rassemblement National van Marine Le Pen?
De regionalisering van Frankrijk blijft doorheen alle pogingen een pleister op een houten (jakobijns) been.
De Franse linkerzijde heeft het altijd moeilijk gehad om even kritisch te kijken naar rechtse als linkse dictaturen.
De Franse studentenvakbond UNEF plant bijeenkomsten waar blanken niet toegelaten zijn. Sommige linkse politici zien daar geen graten in.
In zijn recentste boek overloopt Régis Debray zijn leven als revolutionair en intellectueel en maakt hij een balans op van de linkse strijd.
Gisteren overleed Valéry Giscard d’Estaing. Laten we ons hem om andere redenen herinneren dan zijn verwezenlijkingen als Frans president.
Het iconisch stripverhaal ‘De Koorts van Urbicande’ verschijnt na 36 jaar in kleur. In 1984 zorgde het voor een schokgolf in de stripwereld.
Manu van der Aa schreef een pracht van een biografie over Paul Meral, een artistieke charlatan.
De moordpartij van 1944 in het Franse Oradour-sur-Glane zorgde in de jaren 50 voor een verdeeld Frankrijk. Het verhaal van de ‘malgré nous’.
De memoires van Pierre Péan zijn een historisch document dat op elke school voor journalistiek verplichte lectuur zou moeten zijn.
Sommige stemmen blijven naklinken, zelfs na de dood. Zoals die van Roger Simons… en anderen. Een kleine greep.
Macron stuurde zijn eerste minister de laan uit. Een hoge ambtenaar die de president niet voor de voeten zal lopen, vervangt hem.
Veertig jaar geleden stierf filosoof en schrijver Sartre. Tijd om hem van zijn voetstuk te halen. Hij vergiste zich over de hele lijn.
Met Jean Daniel en Michel Charasse verliest Frankrijk twee figuren die elk symbool stonden voor een bepaalde Franse linkerzijde.
De gelauwerde pedofiele schrijver Gabriel Matzneff valt van zijn voetstuk. Naast hem zijn er echter nog kunstenaars wier pedofiele neigingen met de mantel der liefde en kunst werden bedekt.
Politici die hun idealen verloochenen noemen zich pragmatist, de rest roept opportunist. Beide termen waren van toepassing op Jacques Chirac.
Zoals elders gaan de Europese verkiezingen ook in Frankrijk niet zozeer over Europa, maar zijn ze een nationale politieke krachtmeting.
In 1991 ontvouwden zich met 1 dag en 1500 kilometer verschil twee tegengestelde historische processen: de geboorte en de dood van een Unie.
‘Brexit is economisch een ramp’, voorspellen waarnemers. Dat maakt de brexitkiezer niks uit. Die gelooft in de nationale soevereiniteit.
Zijn laatste boek ‘Destin français’ klopt alle verkooprecords, maar dat maakt de conservatieve Franse auteur Eric Zemmour niet minder gehaat bij klassieke media. Een interview.