22 februari. Historische dag: taalwet in gerechtszaken afgekondigd. In welke taal wil u voor de rechter?
En verder: Het bombardement op Nijmegen, Antoine Wiertz en de Slag bij Kassel…
En verder: Het bombardement op Nijmegen, Antoine Wiertz en de Slag bij Kassel…
Een overmatige gehechtheid aan politieke correctheid bezorgt je in één ruk oogkleppen waardoor je de wereld niet langer onbevangen bekijkt.
En verder: Astrid Lindgren, Hegel en Willem Tell…
Elisabeth is het symbool van een verkalkte staatsvorm in een land dat er economisch en sociaal belabberd aan toe is. Zeg dat dan ook gewoon.
En verder: Franz Kafka, de eerste Benz-auto en de eerste vrouwelijke volksvertegenwoordigsters…
Allochtone pestjongeren en brave ‘witte’ wokes die erop staan te kijken: er komt toch een kritisch geluid uit onverdachte academische hoek.
Geen mijnheer of geen mevrouw: de overheid definieert u als ‘neutraal’. En waarom ik dat nu net niét wil zijn. In geen enkel opzicht.
Jan Flamend gaat op zoek naar een strategie om het huidige narcisme en egoïsme te counteren. Zijn antwoord: zelfoverschrijdende vrijgevigheid.
Journalist en radiomaker Greet Van Thienen kroop in haar pen en zocht naar antwoorden op de aloude filosofische vraag: wat maakt ons menselijk?
En verder: Charles Darwin, Abraham Hans en Maud Adams…
Het controversiële debat over de oertaal en de oerheimat. Vandaag: het Europese perspectief.
Je denken, spreken en handelen in overeenstemming brengen. Dat is de post-fake boodschap van Zarathoestra. En van Nietzsche.
De betoging van vorige zondag geeft rechts uitzicht op een nieuw, moderner narratief en een breder mobilisatieplatform, vooral bij jongeren.
Tussen de woke-idiotie en de dictatuur van de algoritmes moeten we ons hoofd koel houden en ons eigen kompas volgen, zoals Beethoven deed.
China heeft het sociaal kredietsysteem, België rolt het coronapaspoort uit. Is er eigenlijk een verschil?
De Verlichting als remedie tegen mythen blijkt na lectuur van oorspronkelijke teksten zélf een mythe. Chukwudi Eze spit krasse citaten op.
Een misleidende kop en een paar essentiële zaken vergeten, het kan de beste overkomen
Authenticiteitscultuur slaat op de terreur van het “trouw zijn aan jezelf”, het “altijd jezelf moeten zijn”. Je moet met twee zijn om alleen te zijn. Iedereen heeft, net als Tom Hanks nood aan een Wilson.
Filosofie is inderdaad eurocentrisch, maar of dat aan kolonialisme en racisme ligt is maar de vraag. Er zijn banalere redenen te vinden.
Journalisten opgelucht: affaire El Kaouakibi eindelijk herleid naar N-VA. Nu misschien tijd voor deze vragen?
De Duitse schrijver Gotthold Ephraim Lessing, die 240 jaar geleden stierf, bepleitte de vrijheid van denken en religieuze verdraagzaamheid.
Ethiek en politiek lijken hand in hand te gaan, maar blijven best gescheiden van elkaar. Zo niet tiranniseert ethiek het beleid.
Een begrijpelijk geschreven, maar zeker niet oppervlakkig panorama van de ‘politieke niet correcte’ denkers van de laatste eeuw. Onmisbaar.
Wie geen vragen stelt, krijgt ook geen antwoorden. Onze media is meer begaan met ‘influencing’ dan met het informeren van de lezer of kijker.
Een roman uit de literaire nalatenschap van Simone de Beauvoir werd uitgegeven. Bijzonder boeiend. – meesterlijk geschreven.
Hoog tijd om in de discussie over migratie af te stappen van een ideologisch opbod dat alleen maar tot een dovemansgesprek leidt.
Christian Drosten, Duitslands beroemdste viroloog, pleit voor meer verantwoordelijkheidszin van de burgers in de strijd tegen covid-19.
De Hume Building werd onlangs ontdoopt vanwege het racisme van filosoof David Hume. Nochtans staat Humes racisme haaks op zijn eigen ideeën.
Kunst moet de mensheid tegen het licht houden van het morele oordeel en de fragiliteit van de menselijke situatie bestuderen.