fbpx

Persoon: Karl Popper

Tom Vandendriessche

Hoe linkse censuur tegengaan?

Tom Vandendriessche (VB) wil de Universiteit Gent democratiseren. Hij stelt voor om gebruik te maken van mystery students.

Progressieve dogma’s

Aan de basis van het vrije denken en de vrijheid van meningsuiting ligt het recht om te twijfelen aan alles. Mag men nog twijfelen aan het narratief van identity politics en ‘witte’ machtsstructuren?

Het cordon en de ‘liberale waarden’

Gisteren presenteerden Hendrik Vuye en Veerle Wouters op Doorbraak al een interessante juridische beschouwing rond het fameuze cordon sanitaire (Een schutkring rond het cordon sanitaire?’). Het loont ook de moeite de argumenten zelf te analyseren van de verschillende partijen om die schutkring in stand te houden. Deze van de Vlaamse liberalen bijvoorbeeld, toch de zelfverklaarde kampioenen van de vrijdenkerij. …

Godsdienst en hersenspoeling

Godsdienst of wetenschap? Volgens Jan Van Peteghem is het logisch dat we onze manier van leven afstemmen op de wetenschap en niet op godsdienst of andere dogmatische systemen.

Het Vrije Westen

De arrestatie van Tommy Robinson toont: de glorieuze waarden en vrijheden van de Verlichting zijn uiteindelijk een schemerlampje. Een spel van schaduw en licht.

De vrije concurrentie volgens Lenin

Ik heb nog les gehad van de excentrieke taalkundige Karel van den Eynde. Enkele keren per jaar herhaalde hij dat er maar één wetenschappelijke methode bestaat: die van ‘gissen en missen’. Later leerde ik de uitdrukking ‘trial and error’, en nog later, bij Karl Popper, leerde ik de uitdrukking ‘conjecture en refutation’ en zelfs ‘hypothesis and falsification’. Zoals je ziet, …