fbpx

Persoon: Remi Vermeiren

RIP Alberto Alesina

Einde mei overleed topeconoom Alberto Alesina. Tijd om zijn belangrijkste bijdrage aan het (Vlaamse) onafhankelijkheidsstreven te bekijken.

Koopt steunkaarten van De Warande

Een lening “terugbetalen” met lidkaarten is wel degelijk een vorm van subsidiëring. Kon dat geld echt niet gevonden worden binnen de kringen van de goed boerende Vlamingen zelf?

Jonas Naeyaert

Zijn we dan beter af zónder Brussel?

Vlaanderen is beter af met Brussel maar ook Brussel is beter af bij Vlaanderen, argumenteert VVB-woordvoerder Jonas Naeyaert.

Huiswerk voor Vlaamse parlementsleden

De Vlaamse Beweging is een huis met vele kamers. In de chiquere eetkamer vind je onder meer Pro Flandria. Die vereniging van academici en ondernemers stuurde maandag naar alle Vlaamse parlementsleden huiswerk.

Brussels European District

Vlaanderen is Brussel eigenlijk al lang kwijt. Volgens Koenraad Elst wordt het tijd in te zetten op een plan B: Brussel als Europees District is de tweede beste optie voor Vlaanderen. 

De vergrendelde fopspeen

De voorspelling van Bart Maddens komt uit: een beperkte lijst met te herziene grondwetsartikelen. Wat nu? Er zijn nog mogelijkheden in dit vergrendelde land, maar vooral veel vragen. 

Bijna Baron Reynebeau

Met een vitriooltekst in De Standaard, een van zijn vele kunstjes, is Marc Reynebeau een stap dichter bij zijn benoeming tot baron. Of het zal zijn als stand-up comedian of journalist is maar de vraag.

De schizofrenie van Voka

Publiek, in de pers op de tribunes, laten hoge Voka’ers horen dat zij niet vies zijn van een reconstructie van België tot een confederaal land. Dan kan je daarvan een getuigenis verwachten in het Voka-Memorandum, prioriteiten voor de Vlaamse, federale en Europese verkiezingen 2014. Neen dus.

Lees het Warandemanifest!

Het Manifest voor een zelfstandig Vlaanderen in Europa van 2005 is een mijlpaal in de opinievorming over het streven naar Vlaamse onafhankelijkheid. Niet meer verkrijgbaar in de boekhandel, wel digitaal bij Doorbraak. En dat op de vooravond dat er een vervolg komt op het roemrijke manifest.

Zonder euro geen onafhankelijkheid?

De Vlaamse onafhankelijkheid profiteert van het bestaan van de euro. Onze zelfstandigheid vermindert de waarde van de euro met geen cent. Dat wordt een ander verhaal indien Vlaanderen bij een ‘neuro’, een ‘guldenmark’ of een nieuwe Belgisch-Luxemburgse Unie terecht komt.

Jean-Pierre Rondas krijgt de Orde van de Vlaamse Leeuw 2011

Jean-Pierre Rondas, lid van de kernredactie van Doorbraak krijgt dit jaar de Orde van de Vlaamse Leeuw. Die onderscheiding wordt al meer dan 35 jaar toegekend ‘als erkenning van een consequente en kordate houding in de sociale en culturele ontvoogding van de Vlaamse gemeenschap, omwille van prestaties die de integratie van de Nederlanden bevorderen of voor acties en initiatieven met het oog op de uitstraling van de Nederlandse taal en cultuur’. ‘Vandaag zorgt deze erudiete cultuurjournalist met spitse opiniestukken en gelegenheidstoespraken voor confronterende invalshoeken op het maatschappelijk-politieke reilen en zeilen in dit land’, oordeelde de jury die de Orde toekent.