Atoomoorlog op het nippertje voorkomen: de Cubacrisis van 1962
In oktober 1962 kwam het haast tot een kernoorlog tussen de VS en de Sovjet-Unie. Dat laat Max Hastings zien in zijn nieuw boek De Afgrond.
In oktober 1962 kwam het haast tot een kernoorlog tussen de VS en de Sovjet-Unie. Dat laat Max Hastings zien in zijn nieuw boek De Afgrond.
Serhii Plokhy schreef met ‘De poorten van Europa’ een zeer uitgebreide – zij het niet altijd even neutrale – geschiedenis van Oekraïne.
En verder: Berten Fermont, Georges Brassens en Karel Martel…
Figes schreef met ‘Het verhaal van Rusland’ een briljant en heel kritisch boek over Rusland en alle mythes errond.
Terwijl de Amerikaans Russische proxy-oorlog in Oekraïne escaleert, beginnen de Amerikanen een technologische boycot tegen China…
En verder: Joris de Leeuw, Miss World en gas in Groningen…
En verder: Mobutu, Out of Africa en een kapitalistische geloofsbelijdenis…
En verder: Leo Frenssen, Wim Duisenberg en Herman van den Reeck…
Wat weten wij over de Krim? Weinig of niets. Jean-Pierre Rondas geeft ons een rondleiding.
En verder: James Last, Grace Kelly en Piet Retief…
En verder: Erna Spoorenberg, Hendrik Picard en de Slag bij Neerwinden…
Poetin wil geen oorlog, maar een invloedssfeer. De vraag is of zijn strategie hem het eerste of het tweede oplevert.
Moeder Joelia is op zoek naar haar dochter na het bloedbad van 1962 tijdens een staking in een fabriek in Novotsjerkassk.
De Stalinistische terreur en de Goelag-kampen veroorzaakten vele miljoenen doden, wat de linkerzijde er ook moge van zeggen – of ontkennen.
West-Berlijn werd in september 1961 door de muur hermetisch afgesloten en overleefde moeizaam. Het Westen liet gebeuren.
Als je voetbal gebruikt voor politieke symbolen wordt het een hele klus om consequent te blijven.
Moet die vijandige sfeer tussen de VS en Rusland nu nog? China wordt steeds machtiger, ten koste van beide. Waarom dus niet samenwerken?
De grote westerse vaccinontwikkelaars hebben een lage productiecapaciteit. Die van China, Indië en Zuid-Korea is veel hoger.
Eens de lessen uit de Artsach-oorlog getrokken zijn, is de tijd van militaire superioriteit voor de Europese landen zeker voorbij.
Fritz Behrens was een van de intellectuele grondleggers van de DDR, maar ontpopte zich tot een scherp criticus van het socialisme daar.
Zijn de ingrediënten van een geslaagde biografische film terug te vinden in de biopic De Gaulle (2020), over de president die in alle bescheidenheid zei: ’La France, c’est moi’?
De sekte van ‘de ware gelovigen’ ontstond in Sovjet-Rusland door het uitroeien van kerken en kloosters en voortdurende vervolging.
Angela Stent legt de buitenlandse relaties van Poetins Rusland onder het vergrootglas in dit lijvige, omvattende boek.
Douglas Smith vertelt het aangrijpende verhaal van hoe de Amerikanen de Russen redden van de hongersnood tijdens de Russische burgeroorlog.
Na zijn vrijlating uit een Russische goelag en ondanks intimidatie door de FSB, zet de Oekraïense activist Oleg Sentsov zijn verzet voort.
Greta Thunberg staat in het wereldlandschap tegenover machtige doctrines en vindt Trump op haar pad. Schijngevecht tussen twee werelden.
Nadat de glasnost de strapatsen van het Stalinregime had blootgelegd, bleven er voor de tiran enkel nog een handvol bejaarde supporters over. Een uitzondering is Georgië, waar hij voor velen nog steeds een soort nationale held is. Er blijft tot op vandaag een harde kern van die hard stalinisten over die ook nog steeds zijn sterfdag herdenken. Mogen dergelijke groepen …
Het nieuws van Stalins dood op 6 maart 1953 betekende niet meteen het einde van het stalinisme. Zijn erfenis leeft nog voort in Rusland.
Wolfgang Harich, de ‘nationaalcommunist’, toonde aan dat je links kan zijn en de eigen natie kan liefhebben. Een portret.
Amerikaanse en Russische leiders die elkaar ontmoeten, het levert altijd leuke beelden op. In 1959 leverde het zelfs een Keukendebat op.