fbpx

Persoon: Nikita Chroesjtsjov

The climate force awakens

Greta Thunberg staat in het wereldlandschap tegenover machtige doctrines en vindt Trump op haar pad. Schijngevecht tussen twee werelden.

De erfenis van Stalin

Nadat de glasnost de strapatsen van het Stalinregime had blootgelegd, bleven er voor de tiran enkel nog een handvol bejaarde supporters over. Een uitzondering is Georgië, waar hij voor velen nog steeds een soort nationale held is. Er blijft tot op vandaag een harde kern van die hard stalinisten over die ook nog steeds zijn sterfdag herdenken. Mogen dergelijke groepen …

Sebastiaan Van Nuffel

De Onheilige Alliantie

Postmodernisten en premodernisten slaan de handen in elkaar in een antimoderne politieke alliantie tussen een bepaald links en islamisten.

Krim is Oekraïne of niet

Gisteren in deel 1 kreeg u de geschiedenis van Oekraïne. Vandaag beschrijft Henk Jurgens de geschiedenis van de Krim. En wat kan dat ons leren over de huidige situatie. En vooral, wat te doen vandaag? Dan komen we ultiem bij de VN terecht. maar wat schiet daar van over? 

Troika valt uit elkaar

De impopulaire Troika, die in mei 2010 werd opgericht voor de ‘redding’ van Griekenland, en inmiddels ook drie andere eurozoneleden – Portugal, Ierland en Cyprus – bestuurt, lijkt uit elkaar te vallen. Het IMF wil eruit en binnen de commissie zijn er ook stemmen die het triumviraat willen ontbinden.

John F. Kennedy als ‘Berlijner’

De Amerikaanse president Obama vertoefde vorige week in Berlijn. Net iets te vroeg om op 26 juni de vijftigste verjaardag te kunnen meemaken van de illustere speech die zijn voorganger John F. Kennedy bekroonde met de zin ’Ich bin ein Berliner’. Beide presidenten hielden de ogen op het oosten gericht. Kennedy beloofde West-Berlijn bescherming tegen de Sovjet-Unie, Obama appelleerde ook aan Rusland om het aantal strategische atoomwapens met een derde te verminderen.