Wie betaalt de veerboot in Schotland?
De SNP en Nicola Sturgeon doen niets goed in Schotland. Toch willen ze onafhankelijkheid, een zeker economisch debacle.
De SNP en Nicola Sturgeon doen niets goed in Schotland. Toch willen ze onafhankelijkheid, een zeker economisch debacle.
De Schotten moeten wachten op hun nieuw onafhankelijkheidsreferendum tot het coronavirus bezworen is, aldus First Minister Nicola Sturgeon.
De SNP verzamelde meer dan £600 000 voor een onafhankelijkheidsreferendum. Vandaag staat er minder dan £100 000 op de rekening.
De Britse regionale en lokale verkiezingen boden geen verrassingen. Integendeel, de voorspelde problemen komen weer een stapje dichterbij.
Niet één maar twee Schotse nationalistische partijen doen mee aan de verkiezingen van 6 mei. De absolute meerderheid ligt voor het grijpen.
Boris Johnson lijkt onklopbaar in de peilingen. Dat is te danken aan het Britse vaccinatiebeleid, maar ook aan het zwakke Labour.
Alex Salmond, voormalig First Minister van Schotland, lanceert een nieuwe onafhankelijkheidspartij. Dat is vooral een probleem voor de SNP.
Beeldt u zich in dat Bourgeois zijn opvolger Jambon ervan beschuldigt dat die hem politiek wil kapotmaken. Een Schots scenario!
In de SNP woedt een conflict tussen Salmondites en Sturgeonites. Het lijkt wel een politieke thriller vol plotwendingen, seks en wantrouwen.
Over de strijd voor onafhankelijk die in Schotland wordt gevoerd, coronacrisis of geen coronacrisis.
De SNP blaakt weer van vertrouwen. In 2017 moest het nog bekomen van een electorale tegenslag. Nu legt het de scoxit op tafel.
De vroegere First Minister van Schotland, Alex Salmond, werd opgepakt door de Schotse politie. De reden is nog onbekend.
In Schotland is men niet te spreken over de Britse aanpak van de brexit. De SNP bouwt voorzichtig aan nieuwe onafhankelijkheidscampagne.
Wat is dat met die adoratie voor de Britse monarchie? Naast alle populaire idolatrie blijft het instituut ook voor de politiek ongenaakbaar.
De Schotse nationalisten van de SNP bezinnen zich over de strategie om haar einddoel te bereiken: de Schotse onafhankelijkheid.
De Schotten wringen tegen en dreigen met de onafhankelijkheid.
Een jaar na het historische referendum over Schotlands toekomst, is het debat over die toekomst nog altijd niet uitgeklaard.
Cameron staat voor een ferme politieke uitdaging: het Verenigd Koninkrijk in de EU houden en Schotland in het Verenigd Koninkrijk.
Eén vraag domineert het debat in het Verenigd Koninkrijk: hoe machtig wordt de SNP?
Op 7 mei 2015 kiezen de Britten een nieuw parlement. De Conservatives roeren de eurokritische trom. De EU anticipeert hierop.
Wie ook de regering vormt na de algemene verkiezingen in mei, de Schotse nationalisten winnen altijd, en de Britse unie verliest.
De algemene verkiezingen in het Verenigd Koninkrijk beloven op 7 mei heel wat verrassingen. En misschien opnieuw geen duidelijke meerderheid.
Alles ziet er naar uit dat de SNP de grote winnaar wordt van de algemene verkiezingen in Schotland. Labour mag voorgoed inpakken als grootste partij van het eilandenrijk.
David Cameron verbindt de Schotse beloften aan de Engelse eisen. Maar legt hij daarmee niet een nieuwe bom onder het Verenigd Koninkrijk?
Of het resultaat nu ja of neen wordt: Alex Salmond is dé politicus van de Britse eilanden.
Of de Schotse burger nu ‘Yes’ of ‘No’ stemt in het referendum over onafhankelijkheid, hij of zij heeft nu al gewonnen, meent Karl Drabbe. Gisteren in Knack, vandaag bij Doorbraak.
Op vrijdag 19 september, ergens in de loop van de voormiddag, weten we of Schotland een onafhankelijke staat zal worden of een onderdeel blijft van het Verenigd Koninkrijk. Mark Demesmaeker (EU- parlementslid N-VA) volgt de ontwikkelingen al geruime tijd, gaat naar Edinburgh en telt er mee af. Voor hem is het ganse onafhankelijkheidsverhaal vooral een kwestie van democratie. Hij zal de stembusgang, de telling en de bekendmaking van het resultaat van op de eerste rij beleven.