Slag om de Ardennen: de verkochte volksraadpleging van Bertogne
Bastogne en Bertogne willen fusioneren. Naast politieke mandaten sneuvelen daarbij wellicht ook de harten van de Ardeense plattelandsmens.
Bastogne en Bertogne willen fusioneren. Naast politieke mandaten sneuvelen daarbij wellicht ook de harten van de Ardeense plattelandsmens.
Jean-Claude Van Cauwenberghe kijkt terug op zijn politieke carrière. Hij blijft een volbloed Waalse regionalist.
Voormalig Waals minister Jean-Luc Crucke (MR) zou met DéFi en Les Engagés een nieuwe links-liberale politieke partij willen vormen.
Na 25 jaar blijft de christelijk-humanistische MCC binnen de MR een tegenwicht voor Georges-Louis Bouchez, die een liberalere koers wil varen.
Nauwelijks verwerd CDH tot Les Engagés of de roep om een terugkeer naar het christelijke in de christendemocratie weerklinkt al.
Met Christian Laporte, gewezen politiek journalist van La Libre Belgique, overlopen we het partijpolitieke landschap in Franstalig België op de vooravond van de verkiezingen.
De financieringswet herzien, zoals Di Rupo dat wil? Blijkbaar is hij niet langer ‘demandeur de rien’. Er zal zo te zien lang gepalaverd moeten worden.
Als het op sociale zekerheid aankomt trekken Vlamingen aan één zeel. Voor de verkiezingen bereidt Wallonië zich dus best goed voor.
Na vier jaar Michel I is het tijd om de participatie-strategie te evalueren. Smeken de Franstaligen nu echt om een staatshervorming?
Défi (FDF) wil vervellen en in Wallonië het verschil maken met de volgende verkiezingen. De partij kom er in meer dan 70 gemeenten op.
Jules Gheude blijft hameren op een fusie van Franse Gemeenschap en Waals Gewest om uit de impasse te geraken in Franstalig België.
De nieuwe Waalse coalitie kan voor een serieuze ommekeer zorgen, ook in het beeld dat Vlaanderen heeft van Wallonië
De politieke impasse in Wallonië is enorm. Franstaligen zouden nieuwe deelstaatregeringen moeten kunnen kiezen. Maar het knutselmodel laat dat niet toe. Geen reden tot feesten dus.
Op een regenachtige zomerzondag Knack gelezen. De notendopgeschiedenis van ‘non’-partij cdH, van de hand van Walter Pauli. Boeiend. Maar een luik is hij vergeten: de extreemrechtse connectie van de Zwarte Baron.
Meer Franstalige generaals! Minder Nederlands in Brussel! Het eisenpakket van cdH was nogal, euh, veeleisend. Doorbraak kon de hand leggen op het volledige verlanglijstje van Benoît Lutgen.
Het nieuws sloeg in als een bom: het cdH zal niet toetreden tot de centrumrechtse regering van Bart De Wever. De ‘non’ van Lutgen klonk zo hard dat het zowaar even de heisa rond de wereldbeker overstemde. Wat wil de cdH eigenlijk?
In tegenstelling tot de voorbije weken hebben we nu het voordeel van de duidelijkheid: cdH wil niet en zal niet met de N-VA. Of hoe de Franstaligen het Belgische systeem blokkeren.
Weg BHV-dispuut! Hocus pocus … en er komen 75 Franstalige magistraten bij, 60 nieuwe Franstalige griffiers en 52 Franstalige personeelsleden. Dit volgens het liberale recept: wij hebben geen nieuwe staatshervorming nodig, maar wel minder staat. Meer magistraten, dat is toch minder Staat? Volgt U nog? Ziehier het verhaal van een zoveelste grote Vlaamse overwinning gedurende de onderhandelingen van de zesde staatshervorming.
In de Franstalige pers duikt steeds vaker het verhaal op van een federale anti-PS-coalitie die na de verkiezingen van mei 2014 tot stand komt. Die kans is nochtans zeer klein.
Na de vele coalitiewissels in Brussel en een paar in Wallonië lijkt de PS in het defensief. Het is slechts schijn.
Politiek Wallonië stelt zich in de aanloop van de gemeenteraadsverkiezingen van oktober één vraag: hoeveel steden en gemeenten zullen vanaf volgend jaar bestuurd worden door een paarse coalitie?