Vlaamse Beweging

Twintig jaar Vlaams Huis in Brussel

De verjaardag als aanzet tot een terugblik

Naar aanleiding van het twintigjarige jubileum van het Vlaams Huis: terugblik op de geboorte en levensloop van deze Vlaamse ontmoetingsplek

Michaël Vandamme
Actualiteit, Binnenland, Communautair

‘De traditionele partijen kunnen net zo goed één partij vormen’

Gesprek tussen 'Maddens' en 'Rondas'

Ze deelden een pagina in Doorbraak magazine. Voor de laatste editie zelfs meerdere pagina’s. Maddens en Rondas: twee politieke waarnemers met een eigen stem, een eigen analyse, die wel in dezelfde richting gaat zonder dat ze altijd hetzelfde zeggen. Hen eens samen zetten voor de laatste gedrukte Doorbraak leek een goed plan. Het resultaat is geen interview maar een gesprek over wat is en zou moeten zijn. Voor www.doorbraak.be het hele verslag.

Geen categorie

‘Help De Wever in de 16 om iets te veranderen’

Ze delen een pagina in Doorbraak, nu ook echt samen. Voor deze laatste keer zelfs meerdere pagina’s. Maddens en Rondas. Twee politieke waarnemers met een eigen stem, een eigen analyse, die wel in dezelfde richting gaat, maar niet altijd hetzelfde zeggen. ‘Laat ons die eens samen zetten voor de laatste gedrukte Doorbraak.’ Het leek een goed plan. Het resultaat is geen interview maar een gesprek over wat is en zou moeten zijn.

Binnenland

Tussen droom en daad

CD&V over de toekomst van Brussel

Houdt u van Brussel? Debatten over de hoofdstad blijven meestal steken in de nogal melige vraag wie er ‘een hart heeft voor de hoofdstad’. Maar wat willen Vlaamse partijen nu concreet aanvangen met Brussel? Welke institutionele toekomst zien zij voor de zinnekesstad? Na sp.a komt ook CD&V aan de beurt.

Actualiteit, Binnenland

De Belgische grondwet is een vodje papier

Interview met grondwetspecialist Hendrik Vuye (uit Meervoud, februari)

Professor Hendrik Vuye is hoogleraar grondwettelijk recht aan de ‘Facultés Notre-Dame’ te Namen. In de zomer van 2010 raakte hij betrokken bij de regeringsonderhandelingen, als adviseur van de N-VA. Hij was er al van het eerste uur bij – nog voor de legendarische bijeenkomst te Vollezele. Hij behoort dus tot die ‘ondeskundige’ (dixit Wouter Beke in Humo) entourage van Bart De Wever. Vuye is niet onder de indruk en merkt fijntjes op dat juist de bollebozen van CD&V wel eens een steekje lieten vallen. Over de grondwet spreekt hij – voor een grondwetsspecialist – wel in héél relativerende termen: ‘een vodje papier’. 

Doorbraak.be is een uitgave van vzw Stem in het Kapittel i.s.m. Perruptio cvba Hoofdredacteur: Pieter Bauwens Webbeheer: Dirk Laeremans