fbpx

Persoon: Caroline Gennez

Build Belgium Better

Twee weken geleden schreef ik dat we meer naar elkaar moeten luisteren. Vandaag zegt de president elect van de Verenigde Staten hetzelfde.

Rot op, verworpenen der aarde

Is de sp.a een hardvochtige partij? Een mens zou het gaan denken. De zigeunerrel rond sp.a-burgemeester Gino Debroux is lang geen alleenstaand geval.

Het sp.a-‘Vlaanderen van morgen’ zal zonder Brussel zijn

 ‘Een onafhankelijk Vlaanderen zal zonder Brussel zijn’, waarschuwde Bert Anciaux (sp.a). Het is een schrikbeeld dat vaak gebruik wordt: wie het Vlaams-nationalisme steunt, zal Brussel verliezen. Maar hoe staat de partij van Anciaux tegenover Brussel? Zullen de Vlaamse socialisten de band tussen Vlaanderen en Brussel redden? Wat weten we over de Brusselse plannen van de sp.a? 

De dienaars van de Keizer van Oostende

In het zopas verschenen De keizer van Oostende stellen de VRT-journalisten Luc Pauwels en Wim Van den Eynde de politieke normvervaging en belangenvermenging van vicepremier Johan Vande Lanotte aan de kaak. Een weinig spraakmakende onthulling, die hooguit een jarenlange, breedgedragen perceptie nu ook journalistiek – weliswaar hier en daar slordig – onderbouwt. Wel revelerend daarentegen was dat de VRT-hoofdredacteur Luc Rademakers zich repte om zich van de publicatie te distantiëren en beide redacteurs prompt op tijdelijk non-actief te zetten. Of zoals verwoord in een warrige ‘rechtzetting’ die Rademakers op 23 mei verspreidde; ‘een beschermende maatregel’.

Noem mij (niet) bij mijn diepste naam

In zijn tweewekelijkse column in De Morgen hekelt Doorbraak-medewerker Jean-Pierre Rondas het belgicisme van de Vlaamse centrumpartijen die geen ideologische partij meer kiezen, maar zich verliezen in het zwarte gat van het belgicisme.

Van Aelst, de Tobback van N-VA

Vic Van Aelst oogst hoon, Louis Tobback zorgt voor debat. Peter De Roover verbaast zich over de twee maten die gehanteerd worden. In De Morgen van 9 juni 2011.

Voor de Vlaamse Beweging hoeft amnestie niet meer

Plots, als een zomeronweer, is daar het amnestiedebat. Zo gaat dat met spoken uit het verleden. In de Senaat werd, een beetje ‘en stoemelings’, een regelmatig weerkerende wetsontwerp van Bart Laeremans (Vlaams Belang) in overweging genomen. En plots bleek de kloof in deze dubbeldemocratie weer heel diep.