10 december. Net binnen: Leopold I, bescheiden knuffelaar Vlaamse Beweging, overleden
Vandaag ook: Kristel Verbeke, de Mensenrechten en de atlas van Ferraris…
Vandaag ook: Kristel Verbeke, de Mensenrechten en de atlas van Ferraris…
Figes schreef met ‘Het verhaal van Rusland’ een briljant en heel kritisch boek over Rusland en alle mythes errond.
Hoe twee BR’s (Bekende Russen) plots uit de gratie vielen van het Kremlin en het gezicht werden van protesten tegen de president.
In ‘De Russische Krim’, wordt de geschiedenis van de Krim uiteengezet. Dat met een licht aanstootgevend vleugje.
Hoewel er historisch zoveel Joden zijn vermoord, is de acceptatie van Joden in Oekraïne, met zijn Joodse president, nu het grootst van heel Oost-Europa.
Poetin’s afkeer voor verwestersing zit dieper dan ooit bij zijn communistische voorgangers. Is het gevaar op WO3 niet groter dan we denken?
Michel Krielaars onderzoekt welke Russische musici wel of geen concessies deden aan de communistische dwang om socialistische muziek te maken.
Catherina de grote en Pojomkin, een relatie met verstrekkende gevolgen voor Rusland, Oekraïne, de Krim en de Zwarte Zee.
Andrej Borovikov zit wegens het opslaan van een videoclip twee jaar en zes maanden in Russische gevangenissen.
Peter de Grote hervormde zijn land grondig en zette het op de kaart als wereldmacht. Een blijvende prestatie.
Ruslandkenner en historicus Mark Galeotti neemt u bij de hand mee in een zeer leesbare samenvatting van de Russische geschiedenis.
Olympiada Poljakova was journaliste, literatuurcritica en activiste en schreef als Lidija Osipova ‘Dagboek van een collaborateur’.
Poetin kan tot 2036 president blijven. Weinig opmerkelijk, want in conservatief Rusland volgt na liberalisme steeds herstel van autocratie.