Dirk Rochtus: ‘Duitse aanpak oorlog in Oekraïne doet denken aan de Kosovo-crisis’
Het Duitse defensiebeleid maakt een U-bocht na de Russische inval in Oekraïne. Hoe zal dit het Europese defensiebeleid verder beïnvloeden?
Het Duitse defensiebeleid maakt een U-bocht na de Russische inval in Oekraïne. Hoe zal dit het Europese defensiebeleid verder beïnvloeden?
Duitsland neemt onder leiding van bondskanselier Scholz een U-bocht in het decennia lange pacifistisch beleid.
In deze aflevering van Doorbraak Radio gaat Dirk Rochtus als Turkije-kenner dieper in op de torenhoge inflatie en politieke situatie in Turkije.
Theo Francken e.a. mengen zich in het debat over het voortbestaan van het succesvolste militair bondgenootschap in de geschiedenis, de NAVO.
De Duitse verkiezingen zijn achter de rug en de SPD heeft gewonnen. Hoe zal de nieuwe coalitie er uit zien?
Door de toegenomen kracht van links bestaat het gevaar dat Duitsland haar historische rol in Europa zou durven los te laten.
De strenge Duitse partijwetgeving kost de groenen enkele tienduizenden stemmen in Saarland, met mogelijk grote nationale gevolgen.
Veel is in onze contreien geweten over de weerstand tegen de Duitse bezetter tijdens de Tweede Wereldoorlog. Veel minder is gekend hoe het verzet er uitzag in Duitsland zelf.
Van in de jaren 30 bestond er een interne oppositie tegen het naziregime. Dirk Rochtus levert een volledig overzicht over het binnenlandse Duitse verzet tegen Hitler.
Met de aanwijzing van Olaf Scholz als kanselierskandidaat van de SPD is de strijd voor de opvolging van Angela Merkel geopend.
De rel rond de Leopold II-standbeelden draait rond symbolen: kolonialisme en victimisme. Victimisme is nu het actuele probleem.
Honderd jaar geleden stierf de grote Duitse socioloog Max Weber. Zijn ideeën zouden verplichte kost moeten zijn voor onze politici.
Dirk Rochtus, Inan Asliyüce en Hugo Van Rompaey analyseren de historische figuur Atatürk, met al zijn goede, maar zeker ook slechte kanten.
De Turkse Grijze Wolven leidden tot het ontslag uit de PS van Emir Kir. Hij blijkt geen alleenstaand geval. Pinar Akbas zocht het uit.
Op vrijdag 13 december 2019 werd ‘Hugo in de jungle’ voorgesteld, het boek van Gaston Durnez over Hugo De Ridder.
Jean-Pierre Rondas ergert zich aan de gratuite verwijzingen naar ‘de jaren dertig’ in de politiek. Een nieuw boek helpt te nuanceren.
Gedetineerden in repressiekampen na WOII dienden heropgevoed, maar lieten veel na: poëzie, tekeningen, schilderijen, houtsnijwerk… Op 28 april opent het ADVN hierover een tentoonstelling.
Jean-Pierre Rondas sprak destijds met Dirk Rochtus over zijn bibliotheek. Alweer een boeiend gesprek in onze zomerreeks uit de oude doos.
Dat Dr. Karl Marx (Trier, 5 mei 1818 – Londen, 14 maart 1883) geen marxist was, is de voorbije weken vaak opgemerkt. Hijzelf had dat in het Frans gezegd: ‘Tout ce que je sais, c’est que moi, je ne suis pas marxiste’ – voor zover ik weet, ben ikzelf geen marxist. Hij richtte zich daarmee tegen de ‘naïeve’ interpretatie van zijn theorie …
De natiestaat is een westers concept. Het zou fout zijn naar de internationale politiek te blijven kijken met zo’n westerse, imperialistische, bril.
Hoet moet Catalonië verder na het referendum? Verslag van Catalonië-debat.
‘Duitsland en Europa zullen nooit meer hetzelfde zijn als voor Merkel’ Dirk Rochtus beschrijft de macht van Merkel.
Ter meerdere eer en glorie van Erdogan duiken er steeds vaker Turks-nationalistische knokploegen op in de Lage Landen.
Erdogan heeft ooit veel gedaan voor de Turkse economie en trotseerde de vroegere elites. Maar dat is geen vrijgeleide om tienduizenden Turken sociaal te doden.
Professor Dirk Rochtus leidde het #soevereiniteitsdebat in.
Het protest van Luther tegen Rome, 500 jaar geleden, had verreikende gevolgen, zowel religieus, politiek als cultureel.
Het Westen zal nog decennia met de dreiging van IS te maken hebben.
Het Westen zal nog decennia met de dreiging van IS te maken hebben.
Wat met Syrië? Wordt het Koerdistan, Kalifaat of Latakia? Discussieer mee op 23 november.
Jean-Pierre Rondas sprak Dirk Rochtus over zijn bibliotheek. Wat een interview moest zijn van de ene Doorbraak-medewerker met de andere, werd een tweespraak over politieke en ideeëngeschiedenis.