30 september. Historische dag: opschudding door publicatie Mohammedcartoons
En verder: Simone Signoret, Els Witte en een onverwachte Diesel…
En verder: Simone Signoret, Els Witte en een onverwachte Diesel…
En verder: de moordende Bartholomeusnacht, Johan Fabricius en de eerste IJzertoren…
Het is tijd om de structuren aan te passen aan de realiteit. Niet om de sociale zekerheid te verzwakken, maar om ze weerbaar te maken.
De drie antidemocratische erfzonden: de stichting van België in 1830, de staatsgreep van Loppem in 1918 en de koningskwestie in 1950.
De Lage Landen rekent na waar België en Nederland staan, 75 jaar na het einde van de Tweede Wereldoorlog.
De actuele vraag ‘Waarheen met België?’ kan niet los gezien worden van de historische vraag ‘Vanwaar komt België?’ Het antwoord op de tweede vraag kan wellicht een aantal antwoorden op de eerste vraag helpen uitsluiten; het versmalt de waaier van mogelijke wegen die het huidige België nog kan inslaan. Daarbij komt het er niet zozeer op aan om ‘lessen te …
Dat we in België met een koning opgescheept zitten komt doordat de republikeinen het in 1830 niet gehaald hebben. Dat zag de Franse liederenmaker Béranger al in 1831.
In het begin van de socialistische beweging, eind 19de eeuw, was het socialisme hier gedegen Vlaams. Boegbeeld was Emiel Trossaert alias Moyson. Na zijn dood en die van Edmond van Beveren werd het Belgisch.
Auguste Van den Brande is overleden. De socioloog wees als eerste op de drie elkaar doorkruisende conflictdimensies in de Belgische samenleving.
Morgen vieren we een eeuw algemeen enkelvoudig stemrecht. Dat opende de doos van Pandora voor België: coalities, compromissen en staatshervormingen.
Geert Van Istendael praat met Luckas Vander Taelen over hun gedeelde fascinatie voor het ongrijpbare Brussel: een moeilijke maar duurzame liefde.
Grondwetspecialisten hebben interpretaties te over voor wat de Wetstraat moet doen. Of we trekken lessen uit naoorlogse regeringsvormingen.
Met ‘Het parlementaire jaar 2015-2016’ herneemt academicus Frederik Verleden de traditie van de politieke kroniek. Een referentiewerk, meent Mark Deweerdt.
Op 21 september 2015 zal het 200 jaar geleden zijn dat Willem-Frederik, in Brussel, ingehuldigd werd als koning Willem I van het Verenigd Koninkrijk der Nederlanden (koning sinds 16 maart 1815). Met die verjaardag in het verschiet roeren voor- en tegenstanders van België zich nog eens extra.
Zaterdag 14 juni mocht Els Witte voor een ruim publiek vanuit het Algemeen-Nederlands Verbond (ANV) haar nieuwe boek Het Verloren Koninkrijk voorstellen. Orangist van dienst Louis Tobback mocht het symposium wat opleuken, maar verraste met enkele boeiende historische invalshoeken.
Waarom er aan Yves Desmet misschien een goede kok is verloren gegaan maar zeker geen latinist.
Op 1 mei viert de socialistische beweging de Dag van de Arbeid. Wat is de afstand tot 11 juli? Het blad Meervoud en de Gravensteengroep staan voor een uitgesproken Vlaamsgezinde linkerzijde. Maar hoe zit het binnen het ‘officiële’ Vlaamse socialisme?