12 januari. Net binnen: Edmund Burke geboren, nog steeds relevant
En verder: Hilarion Thans, een minister voor kinderarbeid en Kiele kiele Koeweit…
En verder: Hilarion Thans, een minister voor kinderarbeid en Kiele kiele Koeweit…
En verder: Renate Rubinstein, Odiel Spruytte en de eerste communist…
En verder: Ilse Wessel, Ayaan Hirsi Ali en de Opiumoorlog…
En verder: Friedrich Engels, de Zangeres zonder Naam en een Schotse vrijheidsstrijder…
En verder: het federale België, Josine van Dalsum en de Tweede Internationale…
En verder: Zarah Leander, Rodenbach en een scheve schaats van Marx…
De populariteit van extreemlinks in Wallonië getuigt van een gebrekkige realiteitszin die kan leiden tot ingebrekestelling onder rood vaandel.
En verder: Tiny Mulder, Karl Marx en Hendrik Elias…
En verder: Hella S. Haasse, Hendrik Elias en Farrah Fawcett…
Het hele oeuvre van Franz Fühmann draait rond de centrale vraag of hij niet gewoon het ene radicale ‘geloof’ voor het andere verwisseld had.
Boeiende gebeurtenissen en opmerkelijke personen die ons collectief geheugen verrijken.
Boeiende gebeurtenissen en opmerkelijke personen die ons collectief geheugen verrijken.
Reset van Mark Elchardus is een boek dat gelezen moet worden. Door liberalen, nationalisten en alles ertussenin.
Ondanks de ‘hiërarchie der normen’, waar de PVDA/PTB door verleid is, ligt het zwaartepunt van het Duitse federalisme bij de deelstaten
Het Duitse keizerrijk werd 150 jaar geleden boven de doopvont gehouden. Maar de vernedering van Frankrijk zou zich bitter wreken.
Vandaag is het 200 jaar geleden dat Friedrich Engels geboren werd. Hij legde met Marx de basis voor het ‘wetenschappelijke socialisme’.
Het nieuwste boek van Louis Van Dievel toont het levensverhaal van Guust van Mol en zijn evolutie van Marxist tot Conservatief.
Hoe komt het dat de Duitse SPD, die op een lange geschiedenis van sociale strijd kan terugblikken, vandaag moet knokken om te overleven?
Edmond van Beveren en Moyson belichaamden de verbinding van Vlaamse en socialistische idealen. Edward Anseele gaat echter de Belgische toer op.
Vandaag is de 150ste verjaardag van Lenin. In 1914 was hij, verrassend genoeg, niet bezig met de voorbereiding van de revolutie, maar met Hegel.
Wim van Rooy en Paul Cliteur voeren een correspondentie over de Islam, weerbare democratie en wetenschappelijke integriteit.
Mensen in het Westen wijzigen hun gedrag onder invloed van moslims die voluit hun eigen cultuur beleven en de islam heel serieus nemen.
Bloemenmeisjes moeten opkrassen en vrouwen mogen hun baarmoeder verhuren. Progressiviteit is vaak even radicaal als ondoordacht.
Met gemengde gevoelens heeft Sam van Rooy naar de Pano-reportage over de Denderstreek gekeken. Wie de islamitische of Afrikaanse wereld binnenhaalt, wordt zelf de islamitische of Afrikaanse wereld. De oplossing is niet méér belastinggeld maar mínder immigratie.
Op 21 december overleed Wolfgang Pohrt. Een portret van de gevreesde Duitse publicist die liever haatcommentaar dan ‘Beifall’ had.
De Duits-Turkse politica Sevim Dagdelen van Die Linke wil de oorzaken van vlucht en migratie aangepakt zien
Geglobaliseerde intellectuelen en zakenlui schuiven hun voorliefde voor het Engels best even opzij voor een wijze raad van Friedrich Engels.
De culturele omwenteling in het Westen verliep gelijktijdig en parallel met Mao’s Culturele Revolutie, met effecten die vandaag doorwerken
De Filip Dewinters van deze wereld wegzetten als gelijkaardig aan of zelfs bedreigender dan de sharia, moslimfundamentalisten of Islamitische Staat getuigt van domheid en dient de voortschrijdende islamisering.
Dat Dr. Karl Marx (Trier, 5 mei 1818 – Londen, 14 maart 1883) geen marxist was, is de voorbije weken vaak opgemerkt. Hijzelf had dat in het Frans gezegd: ‘Tout ce que je sais, c’est que moi, je ne suis pas marxiste’ – voor zover ik weet, ben ikzelf geen marxist. Hij richtte zich daarmee tegen de ‘naïeve’ interpretatie van zijn theorie …