14 november. Net binnen: René de Clercq geboren, dichter, schrijver, activist
En verder: Astrid Lindgren, Hegel en Willem Tell…
En verder: Astrid Lindgren, Hegel en Willem Tell…
En verder: de start van de N-VA, de vrouw van Sergio Herman en de bekentenis van een Amerikaanse generaal…
En verder: Sylvia Kristel, Willem de Veroveraar en de Toverfluit…
En verder: Hans Janmaat, Hans Last en Hans Andreus…
Het hedendaagse iconoclasme neemt steeds groteskere vormen aan, kruipt tot in de kleinste hoekjes en bijt zichzelf onvermijdelijk in de staart.
Je denken, spreken en handelen in overeenstemming brengen. Dat is de post-fake boodschap van Zarathoestra. En van Nietzsche.
Boeiende gebeurtenissen en opmerkelijke personen die ons collectief geheugen verrijken.
Gerolf Annemans ziet de Europese Unie veranderen in een losser verband van soevereine staten.
Het idee van Facebook om gebruikers te beschermen tegen ‘extremisme’: hilarisch, maar helemaal conform de tijdsgeest.
Voor Alexander De Croo moet ‘ophitsen tot onverdraagzaamheid’ ten opzichte van virologen als strafbaar feit worden erkend.
De Spaanse vicepremier Pablo Iglesias vergeleek Puigdemonts vlucht met het lot van de republikeinen in 1939. Gaat die vergelijking op?
De Hume Building werd onlangs ontdoopt vanwege het racisme van filosoof David Hume. Nochtans staat Humes racisme haaks op zijn eigen ideeën.
Hegel werd 250 geleden geboren, en sindsdien kan men niet meer om hem heen. Dit boek brengt een heldere synthese van zijn denken.
Vooruitgang is gefundeerd op en te danken aan de overlevering. Progressie is immers maar mogelijk door de imperfectie van het verleden.
Boris Palmer is het enfant terrible van de Duitse Grünen die vindt dat politiek van de werkelijkheid moet uitgaan: realisme boven emotie
Sahra Wagenknecht staat vijandig tegenover Merkels migratiebeleid. Dat bevalt haar eigen partij, Die Linke, niet.
Carl Schmitt duikt meer en meer op in Vlaanderen, zoals hij ook in de Anglo-Amerikaanse academische wereld tot het gemeengoed hoort.
Joachim Ritter is minder bekend dan zijn leerlingen van de ‘Ritter-Schule’. Ten onrechte: de kwaliteit van zijn werk overtreft de kwantiteit
Een keure van Doorbraak-medewerkers kozen de belangrijkste en voor hen meest bepalende boeken uit. Een apart boekenlijstje.
We herdenken het geboortejaar van Marx (1818), de verschijning van het Communistisch Manifest (1848) én de verschijning van Schopenhauers ‘Wereld als Wil en Voorstelling (1818).
Frank Boll beschrijft in een essay drie verhalen met Duitsland in de hoofdrol die in de loop van de geschiedschrijving een nieuwe betekenis kregen. De schuldvraag in de Eerste Wereldoorlog, de geschiedenis van Pruisen, en het duizendjarige verhaal van het Heilige Roomse Rijk .
In dit vierde deel van zes reflecteert Wim van Rooy over de beschavende effecten van de doodstraf.
Joël de Ceulaer vroeg aan 100 prominente Vlamingen wie de grootste Vlaamse intellectueel was. Hij had beter de Elsschotlezingen nageplozen.
De ‘botsing der beschavingen’ is terug van weggeweest. Met dank aan Erdogan. De Amerikaanse professor Huntington krijgt postuum gelijk.
‘Stalingrad’, zo heet de Russische stad Wolgograd zes dagen per jaar weer, zes dagen die naar belangrijke gebeurtenissen uit de vaderlandse geschiedenis verwijzen. In Rusland is geschiedenis geen vak dat de machthebbers onverschillig laat. Ideologie is nooit ver weg.