Vlaanderen, gezond en wel
In deze Vrije Tribune reflecteren Boudewijn Bouckaert, Dr. Van Ermen en Dr. Vermeyen, over de toekomst van Vlaanderen en met name de gezondheidszorg.
In deze Vrije Tribune reflecteren Boudewijn Bouckaert, Dr. Van Ermen en Dr. Vermeyen, over de toekomst van Vlaanderen en met name de gezondheidszorg.
Wie analyseert de inhoud van de verslagen van de parlementaire werkgroep Institutionele Zaken en hoe zal hiermee aan de slag worden gegaan?
Een zoveelste aflevering van belangwekkende uitvalsels die, meestal onbedoeld en alleszins onverwachts, opduiken in de bijdragen in onze media.
Een gesprek met psychiater Kirsten Catthoor en psycholoog Kris Van den Broeck over de staat van de geestelijke gezondheidszorg in België.
Onze omgang met de covid-19-pandemie zegt meer over ons politiek bestel dan we beseffen.
Na zeven jaar kabinetsleven is Mark Deweerdt er rotsvast van overtuigd dat een minister het zonder een schare medewerkers niet kan rooien.
Elio Di Rupo is ook niet altijd sant in eigen land. De onvrede over recente beleidskeuzes neemt hand over hand toe in Wallonië: de donkerrode achterban van de PS gromt. Een gewezen parlementsvoorzitter kraakt de volledige partijkoers af. Moet de premier zich zorgen maken?
Guy Tegenbos zet in De Standaard zijn kruistocht tegen onderwijzend Vlaanderen verder. Intussen ziet de realiteit er heel anders uit dan wordt voorgehouden.
Het onmogelijke werd gerealiseerd door de Vlaamse regering. Die kon dinsdagavond een akkoord afsluiten over de onderwijshervorming, waarover tussen de coalitiepartijen een onoverbrugbare kloof gaapte. Hoe zoiets kan? Door te beslissen om niet te beslissen.
De Standaard pakte vandaag uit met groot nieuws op de voorpagina: ‘jezuïeten voor hervorming secundair onderwijs’. Dekt de insinuatie dat de jezuïetencolleges achter de onderwijshervorming van Pascal Smet staan de lading helemaal?
Leraars wachten in spanning het einde van de maand mei af. Schrik voor de proefwerken? Misschien. Vooral schrik voor wat Pascal Smet aan onderwijshervorming door de Vlaamse regering zal kunnen drukken.
‘De knoop doorgehakt’, dat was de titel van het symposium van de Vlaamse Volksbeweging (VVB) op 16 maart in het Vlaams Parlement. In de wandelgangen ‘het confederalismesymposium’ genoemd. Maar die confederalismeknoop werd nogal snel en grondig doorgehakt.
Eric Ponette bespreekt in dit artikel de meerdere technieken die door tegenstanders van (meer) autonomie voor Vlaanderen worden aangewend om de transfers van Vlaanderen naar Wallonië en Brussel (ongeveer 12 miljard) te relativeren. Het gaat hoofdzakelijk over reductie, etikettering, mist spuien, culpabilisering en vreesaanjaging.
Inleiding
Diverse politiek commentatoren in Vlaanderen hadden veel twijfels bij de afspraken gemaakt in het zogenaamde Vlinderakkoord. Een selectie.
Doorbraak-medewerker Jean-Pierre Rondas mocht de 11 julitoespraak in Brugge houden. Hier vindt u de tekst die in radiostijl verkort werd uitgesproken in het Stadhuis van Brugge op zondag 10 juli 2011.