11 mei. Historische dag: FDF opgericht
En verder: Jef Geeraerts, het FDF en een dubbelspion…
En verder: Hugo Claus, Martine Bijl en de Gelijkheidswet…
Verder ook: Mireille Cottenjé, Emiel Moyson en paus Adrianus VI…
Aspe was een man die uit het niets, uit een uitzichtloze sociale status een oeuvre heeft opgebouwd dat hem zelf overtrof.
De poëzievoordracht van Amanda Gorman tijdens de inauguratie van president Joe Biden draait almaar meer uit op een nachtmerrie voor het vrije woord.
Wat zou Johan Anthierens gedacht hebben van de wokeness, en het feit dat ‘witte’ mensen geen poëzie van gekleurde dichters mogen vertalen?
Over Pieter Aspe verscheen een prettig leesbare levensbeschrijving van de hand van journaliste en auteur Ilse Nackaerts.
2020: laten we het eerder een klotejaar dan een kutjaar noemen. Het virus is een tegenslag, al de rest een reden om te rebelleren.
In zijn nieuw essay trekt romancier en filosoof Pascal Bruckner nog eens ten strijde tegen de politieke correctheid.
In deze moeilijke tijden geven vele burgers zich over aan negatieve gedachten die erg besmettelijk blijken.
In deze moeilijke tijden geven vele burgers zich over aan negatieve gedachten die erg besmettelijk blijken.
De cancel cultuur slaat verder om zich heen. Nu moet ook ‘Dix petits nègres’ van Agatha Christie eraan geloven
De cancel-cultuur draait op volle toeren. Bedreigingen van de links deden een optreden van cabaretier en schrijfster Lisa Eckhart afblazen.
Een canon toont zijn noodzaak in de selectie van werken van eeuwigheidswaarde, zodat je je tijd niet moet verspillen in werk van mindere kwaliteit.
Elk boek van Paul de Wispelaere is een poging tot ontleding van herinnering en verlangen, als een mot aangetrokken door de vlam.
In de marge van de maatschappij gebeuren vaak zaken die aandacht verdienen. Zoals de nieuwste uitgave van Frans Boenders.
Is zo’n dagboek ooit waarachtig? Of is er logen in die parabels, zoals Douwes Dekker zou zeggen? De Landjonker antwoordt zelf.
De verbanning van ‘Gangreen 1’ uit de literaire canon is ingegeven door morele overwegingen. Toch geen criterium voor opname of verwijdering.
Een hoogleraar emeritus Franse letterkunde slaat een ironisch mea culpa over zijn foute keuze van literaire teksten.
Gangreen verdwijnt uit de literaire canon. Paul Cordy houdt een pleidooi voor behoud van het werk.
Telt het argument om ‘Gangreen’ van Jef Geeraerts uit de literaire canon te halen? Vertellen romans iets over hun auteurs?
Het huldeboek Aster Berkhof 100 jaar nieuwsgierigheid van Karel Michielsen oogt mooi, maar mist kritische distantie.
Met Jean Raspail verliest Frankrijk een schrijver wiens oeuvre veel meer verbergt dat het legendarische Le Camp des Saints doet vermoeden.
Een verhaal van ondergang, verteld door een man die zich in elke situatie een vreemde weet.
Bezondigt Stan Lauryssens zich aan plagiaat in zijn herinneringen aan Jef Geeraerts? Een paar opvallende gelijkenissen zijn onontkoombaar
‘Genoeg gepraat, genoeg geschreven, ik leg mijn pen neer en zwijg’. Auteur Stan Lauryssens reageert op de betichting van plagiaat.
Auteur Stan Lauryssens haalt herinneringen op aan de tijd dat hij bevriend was met Jef Geeraerts, jarenlang zijn grote idool.
Sander Carollo sprak met Boudewijn Bouckaert over zijn boekenkast. Het werd een interessant gesprek over economie, politiek en recht.
Sander Carollo sprak met Boudewijn Bouckaert over zijn boekenkast.