Nieuwe independentistische regering in Catalonië
Na drie maanden onderhandelen, heeft Catalonië een nieuwe independentistische regering die verder wil timmeren aan de weg naar onafhankelijkheid.
Na drie maanden onderhandelen, heeft Catalonië een nieuwe independentistische regering die verder wil timmeren aan de weg naar onafhankelijkheid.
In de uitleveringszaak van Lluis Puig oordeelt het Brusselse hof van beroep dat de mensenrechten in Spanje geschonden worden.
Op 14 februari verkiezen de Catalanen een nieuw regionaal parlement. Zullen de independentisten opnieuw een meerderheid halen? En vormen?
Juan Carlos staat al lang onder verdenking van corruptie. Onthullingen in de buitenlandse pers maakten zijn positie uiteindelijk onmogelijk.
Carles Puigdemont wil Catalaans centrumrechts verenigen onder één partij. Dat verloopt echter niet zonder slag of stoot.
Spanje schrikt er niet voor terug vuile en illegale middelen in te zetten in de politieke oorlog tegen de Catalaanse pro-onafhankelijkheidspolitici.
Quim Torra is niet van plan af te treden als voorzitter van de Catalaanse regering, wat Spaanse administratieve organen of gerechtshoven ook zeggen.
De Spaanse Kiescommissie zette minister-president Torra onmiddellijk uit zijn ambt. Daarnaast woedt een politieke broederstrijd in Catalonië.
Josep Borrell, Hoge Vertegenwoordiger voor de EU, viseert België in de zaak-Puigdemont. Een ongeziene inmenging in een lopende gerechtsprocedure.
De veroordeling van Catalaans activist Jordi Cuixart straft niet enkel hemzelf, maar ook zijn echtgenote en jonge gezin
Overmorgen zullen meer dan één miljoen Catalanen manifesteren in Barcelona. Maar partijpolitiek is de eenheid ver te zoeken.
Sinds de zomer van 2015 is Koen Greven de vaste correspondent in Spanje voor het Nederlandse dagblad NRC. Gezien de gebeurtenissen in en om Catalonië, is het niet te verwonderen dat Greven in zijn krant vaak aandacht besteedde aan de Catalaanse crisis. Sinds 2010 streeft de autonome regio in sneltreinvaart naar onafhankelijkheid. Dat hij daarover met een nogal typisch Nederlandse bril …
Catalonië wacht met ingehouden adem op het verdict. Komen hun leiders eindelijk vrij of verdwijnen ze voor veel meer jaren achter tralies?
VN-werkgroep Willekeurige Opsluiting is duidelijk: de Catalaanse gevangenen zijn opgesloten omwille van hun politieke ideeën en activiteiten
120.000 betogers in Madrid voor het recht op zelfbeschikking, en tegen het showproces tegen de Catalaanse politieke gevangenen.
In het Orwelliaanse Spanje krijgen de Catalaanse politieke gevangenen geen eerlijk proces dat is nu al duidelijk. Waar is de rechtsstaat?
De tweede week van het proces tegen de twaalf Catalanen. Hen wordt rebellie, ofwel gewelddadige opstand, verweten. In Catalonië werd gestaakt en geprotesteerd tegen de politieke processen.
Als de EU zwijgzaam blijft toezien hoe Catalaanse politieke gevangenen in een schowproces dreigen 177 jaar gevangenis te krijgen, moeten we ons écht zorgen maken om Europa.
De Catalaanse politieke gevangenen wachten nog steeds op hun proces. Peter Luykx (N-VA) en Aurora Madaula (JpC) bezochten hen.
De Jordis zitten intussen al meer dan een jaar in voorlopige hechtenis op onwettige wijze. Zij gaan in hongerstaking.
Zint het Spaanse gerecht op wraak tegen de zgn. ‘Catalaanse rebellen’ door middel van politieke processen?
De uitspraken van Jan Peumans ter ondersteuning van de gevangen Catalaanse politici, worden niet in dank afgenomen in Madrid.
‘Opsluiting wordt ondraaglijker naarmate ze langer zonder officiële aanklacht opgesloten blijven’. Een gesprek met Mark Demesmaeker (N-VA).
Niet alleen de Diada is een hart onder de riem van de familieleden van de politieke gevangenen en ballingen. Over het hele land worden solidariteitsacties gehouden.
Twee buitenlandse Catalanen, sterk geëngageerd in de onafhankelijkheidsbeweging, maken het proces van de Catalaanse politiek sinds het referendum van vorig jaar.
Spanje steekt zijn frustratie over een gebrek aan uitleveringen niet meer onder stoelen of banken. België is een ’terroristenparadijs’ en Jan Jambon is de kop van jut in een ‘deloyale’ Belgische regering.
De politieke vervolging begint zijn tol te eisen in de Catalaanse politiek. Een gelatenheid dreigt zich meester te maken van de partijen.
Jordi Sànchez zit al meer dan 100 dagen in een Spaanse gevangenis in afwachting van zijn proces maar blijft hoop koesteren, voor Catalonië en voor zijn familie.
De Spaanse regering wil dat België een handje toesteekt bij het kaltstellen van Puigdemont. Dat de Spanjaarden daar geen gehoor voor vinden, frustreert hen mateloos. Is het voor hen een diplomatieke crisis waard?
Spanje wil, koste wat het kost, verhinderen dat Carles Puigdemont opnieuw wordt verkozen tot minister-president. De Spaanse rechtsstaat en scheiding der machten lijken daarbij het slachtoffer te zullen zijn.