fbpx

Persoon: Karel Dillen

Wim Van Dijck

De levensverzekering van links

Het cordon sanitaire rond het Vlaams Blok/Belang is intussen al meer dan 25 jaar oud, maar nog steeds stof tot discussie.

Voorzitter voor het leven!

Max Buset, André Cools, Elio Di Rupo, Gérard Deprez, Olivier Maingain, Joëlle Milquet: allemaal voorzitters die minstens dertien jaar aan het hoofd van hun partij staan of stonden. Als Bart De Wever zich voor nog eens drie jaar laat herverkiezen, wordt hij ook lid van die club.

Groen en Vlaams. Of is het omgekeerd?

Onthulling! Wouter van Besien heeft ‘wortels in de Vlaamse Beweging’. Opa was tijdens ‘den Oorlog’ bij het VNV. Maar niet alle nationalisten zijn ‘per definitie rechts’, volgens de voorzitter van Groen. ‘Er bestaat ook een links en progressief nationalisme’. Hij kan het weten. Zijn partij grossierde er ooit in.

Nick Lowe als Karel Dillen

Hoe komt het dat Frans Crols, op weg naar zijn bakker, in het lachende gezicht van Karel Dillen kijkt? Niet alles is wat het lijkt. 

België Barst

1980. België viert zijn 150-jarig bestaan. Koning Boudewijn staat in het centrum van de belangstelling. Van belgicisten … en Vlaams-nationalisten. Niet dat die laatsten overtuigde republikeinen waren. Maar al sinds halfweg de jaren 1970 verspreidde zich een radicaal anti-Belgisch virus in de Vlaamse Beweging. Uit het Taal-Aktie-Komitee ontstond een Vlaamse Republikeinse Beweging (later Partij). Na het Egmontpact streefde de Vlaams-Nationale …

Tiger balm democracy

Er wordt veel gesproken over de protocollaire monarchie. De meeste Vlaamse partijen zijn voor, dat zeggen ze toch. Maar ze zeggen zoveel, niet waar? Over de protocollaire monarchie à la belge … een protocollaire monarchie waar de koning politieke macht heeft. Wie heeft dat toch ooit bedacht? Zoiets bestaat alleen in België. Daar het geen zin heeft om te wenen, kunnen we maar beter eens lachen … want 21 juli is ook van ons!

De halve toverformule

Het lijkt een open deur intrappen, een portret van Gerolf Annemans, de nieuwe voorzitter van het Vlaams Belang. De man maakt al sinds jaar en dag deel uit van de politieke tenoren in de Kamer.

De Wever laaft zich aan vele grondstromen

Negentig jaar socialisme in Antwerpen komt ten einde. Was getekend: Bart De Wever. Over de aantrekkingskracht van de N-VA-kopman is al veel gezegd, weet ook Peter De Roover , maar alle grondstromen nog aan toe, iedereen lijkt te vergeten dat hij veel opgekropte frustraties capteert.