fbpx

Persoon: Karel Dillen

Wim Van Dijck

De levensverzekering van links

Het cordon sanitaire rond het Vlaams Blok/Belang is intussen al meer dan 25 jaar oud, maar nog steeds stof tot discussie.

Voorzitter voor het leven!

Max Buset, André Cools, Elio Di Rupo, Gérard Deprez, Olivier Maingain, Joëlle Milquet: allemaal voorzitters die minstens dertien jaar aan het hoofd van hun partij staan of stonden. Als Bart De Wever zich voor nog eens drie jaar laat herverkiezen, wordt hij ook lid van die club.

Groen en Vlaams. Of is het omgekeerd?

Onthulling! Wouter van Besien heeft ‘wortels in de Vlaamse Beweging’. Opa was tijdens ‘den Oorlog’ bij het VNV. Maar niet alle nationalisten zijn ‘per definitie rechts’, volgens de voorzitter van Groen. ‘Er bestaat ook een links en progressief nationalisme’. Hij kan het weten. Zijn partij grossierde er ooit in.

Nick Lowe als Karel Dillen

Hoe komt het dat Frans Crols, op weg naar zijn bakker, in het lachende gezicht van Karel Dillen kijkt? Niet alles is wat het lijkt. 

België Barst

1980. België viert zijn 150-jarig bestaan. Koning Boudewijn staat in het centrum van de belangstelling. Van belgicisten … en Vlaams-nationalisten. Niet dat die laatsten overtuigde republikeinen waren. Maar al sinds halfweg de jaren 1970 verspreidde zich een radicaal anti-Belgisch virus in de Vlaamse Beweging. Uit het Taal-Aktie-Komitee ontstond een Vlaamse Republikeinse Beweging (later Partij). Na het Egmontpact streefde de Vlaams-Nationale …