De krachtige identiteitspolitiek van Aalst
Nieuw bestuursakkoord: Aalst als Vlaamse stad met een sterke identiteit en sterke integratiepolitiek. Pers en politiek reageren venijnig.
Nieuw bestuursakkoord: Aalst als Vlaamse stad met een sterke identiteit en sterke integratiepolitiek. Pers en politiek reageren venijnig.
Er is opnieuw veel te doen over het cordon sanitaire, onder meer in Ninove en Grimbergen. Is die schutkring nog houdbaar?
Open Vld sluit in Grimbergen een akkoord met ex-Vlaams Belanger Bart Laeremans, wat voor problemen zorgt. In Beringen sluit Open Vld een akkoord met ex-VB’er Bert Schoofs. Daar kraait geen haan naar.
11 juli is onze nationale feestdag dankzij de Guldensporenslag, of misschien nog meer door het boek van Hendrik Conscience. Karim Van Overmeire vertelt het hele verhaal in een boek.
Hoe de 11 juliveringen ontstonden en hoe ze de afgelopen anderhalve eeuw werden gevierd.
Het recent verschenen boek ‘Honderd keer Vlaanderen’ zoekt wat Vlamingen typeert en wat Vlaanderen doet verschillen van de buurlanden. Het boek omvat 100 sterke verhalen. Dit is verhaal 101.
Honderd keer Vlaanderen. Auteurs Karim Van Overmeire, Tomas Roggeman en Maarten Vanderbeke spreken over waarom ze het boek hebben geschreven.
Investeren in de toekomst van Syrië doe je door vluchtelingen te plaatse te helpen, stelt Karim Van Overmeire.
‘Vlaanderen is stilaan zowat het Noord-Korea van de politieke correctheid aan het worden.’
Het Comité van de regio’s, een Europese achterbouw, gunt ons ons een blik op de PS-staat. Ja, die bestaat dus echt!
Politicus Karim Van Overmeire (N-VA) trok deze zomer naar Schotland om de sfeer te peilen van de onafhankelijkheidscampagne. Hij was niet echt onder de indruk.
Het Vlaams Belang heeft bij de jongste verkiezingen een tik gekregen. Een serieuze tik. Is de partij nu knock-out?
Jarenlang sprak links in Vlaanderen (en België) de hoop uit dat extreem-rechts gedecimeerd zou worden. Als het dan eindelijk zover is, blijft de linkse vreugde uit. Wou links wel een achteruitgang van het Vlaams Belang? En zien ze dat überhaupt als een mogelijkheid?
De Aalsterse scheurlijst SD&P trekt op 25 mei naar de kiezer, zonder enig vooruitzicht op een zetel. Wat bezielt de gewezen socialisten en wat speelt er op de achtergrond in Aalst? Een beetje context.
Het zou wel zeer ironisch zijn: eindelijk eens een links-flamingante partij in Vlaanderen, maar dan ontstaan door toedoen van een pilaar van het Belgisch establishment: Bruno Tobback. Toch moet het gezegd: de beginselverklaring van de Aalsterse scheurlijst Sociaal Democraten & Progressieven oogt verrassend Vlaams.
In de kwestie Aalst profileert Bruno Tobback zich als de bewogen niet-beweger, die als nuchtere buitenstaander akte neemt van de verdeeldheid in lokale rangen. In werkelijkheid speelt de sp.a-voorzitter een veel actievere rol in deze zaak met nationale allure. Wordt na de ‘lokalisering’ van de federale politiek in 2012 de trend voor 2014 de ‘federalisering’ van de lokale politiek?
Woensdag werden de Vlaams-Parlementsleden met een aantal jaren mandaat gehuldigd door hun assemblé: Jo Vandeurzen, Mieke Vogels, Karim Van Overmeire en Jos De Meyer voor hun 20 jaar, Dirk Van Mechelen voor zijn 25 jaar en Eric Van Rompuy voor zijn 30 jaar parlementair mandaat. Niet iedereen werd gehuldigd, Vlaams Belang liet de beker aan zich voorbijgaan, om de hypocrisie niet ten top te drijven.
Carnavalsgroep Eftepie trekt zondag door de Aalsterse straten gehuld in SS-uniformen. De groep viseert N-VA-voorzitter Bart De Wever en lokale mandatarissen als burgemeester Christoph D’Haese en Karim Van Overmeire. De politici reageren gelaten, maar vertegenwoordigers van de joodse gemeenschap zijn verontwaardigd.
In het vorige nummer van Doorbraak bezorgde Peter De Roover ons al een mooie bloemlezing van de nogal hatelijke reacties in de Vlaamse pers op de verkiezingsoverwinning van de N-VA. Ik hoef al dat fraais hier niet te herhalen. Dat opiniemakers niets moeten weten van de N-VA in het bijzonder en het Vlaams-nationalisme in het algemeen, dat is natuurlijk hun goed recht. Maar vanwaar die nauwelijks verholen haat?
Op 15 maart 2012 zou Louis Paul Boon 100 geworden zijn. Daarom werd 2012 een Boonjaar. ‘Nog maar eens,’ dachten enkelen in Aalst. Welke Boon herdenken ze? De schrijver, de Aalstenaar, de journalist, de tedere anarchist, de nihilist, de moralist of de ‘viezentist’?