18 maart. Net binnen: Paul van Ostaijen overleden
En verder: de Krim, het Atomium en een oude spellingswijzer…
En verder: de Krim, het Atomium en een oude spellingswijzer…
En verder: Barbara Pas, Chopin en de Lindbergh-ontvoering…
En verder: Rita Corita, Jo Haazen en Stille Nacht…
De energiecrisis is ook een sociale crisis. In Duitsland groeit het verzet vanuit de radicale zijden van het spectrum tegen de regering.
En verder: Antoni Gaudi, de balpen en de doodstraf…
En verder: Lenny Kuhr, Stefan Zweig en het eerste apenhuwelijk…
En verder: Marlène de Wouters, pater Desideer Stracke en Jefferson Davis…
En verder: de Elfstedentocht, Annie Palmen en het Dagboek van een arrivist…
Boeiende gebeurtenissen en opmerkelijke personen die ons collectief geheugen verrijken.
Vandaag: Roza de Guchtenaere, Hendrik de Man en de Dag van de Zwarte Kat…
Hoe komt het dat de Duitse SPD, die op een lange geschiedenis van sociale strijd kan terugblikken, vandaag moet knokken om te overleven?
Waar is de tijd dat de linkerzijde zich in de eerste plaats bekommerde om de noden en zorgen van de ‘gewone mensen’? Waar is de tijd dat links luisterde naar wat de mensen van binnen het kader van de eigen natiestaat op de lever ligt? Vandaag houden nogal wat zelfverklaarde linksen zich liever bezig met het globale plaatje: de redding …
Uiterst links herdacht deze week de moord op Rosa Luxemburg en Karl Liebknecht. Het neerslaan van hun opstand was echter noodzakelijk om de democratie in Duitsland te vestigen.
Rosa Luxemburg, 100 jaar geleden vermoord door extreemrechtse militairen, blijft een bron van inspiratie voor de Duitse radicale linkerzijde
Ooit was de Duitse arbeidersbeweging de sterkste van Europa. Maar door de Eerste Wereldoorlog raakte de eenheid verscheurd.
Bij de nieuwe politiek correcte beeldenstorm, dringt zich een vergelijking op met Oost-Duitsland na het verdwijnen van de DDR.
Honderd jaar geleden kwamen radicale socialisten samen in Zimmerwald. Tegen de ‘Groote Oorlog’, voor de hervatting van de klassenstrijd.
Hij kende de communistische wereld van binnenuit en overleed zondag thuis te midden van 6000 boeken over de Sovjet-Unie en de DDR. Wolfgang Leonhard was de auteur van een wereldbestseller over het stalinistische systeem.
August Bebel, vandaag juist honderd jaar geleden overleden, speelde een hoofdrol in de ontwikkeling van het Duitse socialisme. Hij was op vele vlakken bovendien zijn tijd ver voor.