De pennenvriendjes gingen voor u naar Westminster Abbey en naar de Lidl
Het was genieten op de bescheiden begrafenis van de Queen, het was van ‘awoert’ op prinsjesdag en volop smullen van Jef Elbers in de Lidl.
Het was genieten op de bescheiden begrafenis van de Queen, het was van ‘awoert’ op prinsjesdag en volop smullen van Jef Elbers in de Lidl.
En verder: Ian Fleming, de Beringstraat en de pauselijke bordelen…
Na de ervaringen in 2017 en 2021 stelde premier Mark Rutte voor om het Nederlandse staatshoofd weer te betrekken bij de regeringsvorming.
Na kamervragen verklaarde premier Rutte onlangs dat prinses Amalia, ook als ze met een vrouw zou trouwen, geen afstand hoeft te doen van de Nederlandse troon.
Heeft de commotie over vakanties van de koninklijke familie in Griekenland invloed op de populariteit van de monarchie bij onze noorderburen?
We stevenen snel af op een nieuwe lockdown, met dank aan het malgoverno, en nog worden vragen vergeten.
Het Nederlandse kabinet lijkt bij de bestrijding van het coronavirus steeds door de feiten te worden ingehaald, wat tot kritiek leidt.
Het is een goed moment om tot het koningshuis toe te treden, Koning Filip boert niet slecht. Maar wat brengt het op voor het land?
Aan hun koningen te zien, kloppen de clichés over Nederlanders en Belgen niet.
Het Nederlandse weekblad Elsevier pikt de figurantenrol voor de Oranjes bij de Waterloo-herdenking niet.
Op 1 januari 2015 zullen de Nederlanders meer zelf het heft in handen moeten nemen. Maar zien ze dat wel zitten?
16 September is het weer zover: Prinsjesdag in Nederland. Op Prinsjesdag draagt koning Willem-Alexander de door de regering geschreven troonrede voor en dient de minister van Financiën de miljoenennota in bij de Tweede Kamer. Het is de officiële opening van het parlementaire jaar en gaat met veel protocol gepaard.
Het is misschien vloeken in de Vlaams-nationalistische kerk, maar bij Doorbraak doet men ook aan ‘royalty watching’. Onze huismonarchist is er zelfs een krak in.
Melkchocola, die tegenwoordig ‘overheerlijke volle-melkchocolade’ genoemd wordt, en bittere chocola die ‘chocolade-puur’ heet: het zoveelste bewijs dat onze samenleving geleidelijk aan onleefbaar wordt door een teveel aan reclamejongens.
Onze correspondent uit Nederland blikt vooruit naar de eerste Koningsdag van onze noorderburen.
Tussen kerst en nieuw kijkt Doorbraak terug op 2013, op zoek naar wat 2014 kan brengen. We doen daarvoor beroep op opiniemakers met ‘meer dan een mening’. Bart De Clerck bekijkt de toestand bij onze noorderburen.
De Belgische koningswissel en de geboorte van een Britse troonopvolger reduceerden de voorbije week heel wat commentatoren tot kritiekloze onderdanen van onverkozen monarchen. Reeds 432 jaar geleden, op 26 juli 1581, bewezen de Staten-Generaal van de Nederlanden dat men een dynastieke heerser ook voorwaardelijk en kritisch kan benaderen. Hun ‘Plakkaat van Verlatinghe’ werd een van de eerste onafhankelijkheidsverklaringen ter wereld, een ondubbelzinnige afwijzing van de ‘rechtmatige’ koning Filip(s).
In de loop van het weekeinde geven we een overzichtje van wat www.doorbraak.be de voorbije week bracht.
Op deze Oranje-dag past een streepje Oranje-geschiedenis. Zeker als Marc Vanfraechem er voor zorgt.