5 september. Net binnen: Benelux, met of zonder de Walen?
En verder: Jeugdfront, de Beatniks en een standbeeld voor koning Willem I…
En verder: Jeugdfront, de Beatniks en een standbeeld voor koning Willem I…
En verder: de moordende Bartholomeusnacht, Johan Fabricius en de eerste IJzertoren…
En verder: Valère Depauw, koningin Emma en Will Tura…
En verder: Eva Bartok, Walter Ulbricht en het boerkaverbod…
Met alle sympathie, Nederlandse vrienden, het wordt liefst niet meer dan een aangename LAT-relatie.
België is een staat in ontbinding, maar sterft nooit helemaal. Met dank aan het surrealisme.
Boerenkrijg, Napoleon, onafhankelijkheidsstrijd. De Kempen en de Kempenaars ontsnappen er niet aan.
België houdt niet van inlichtingendiensten, maar kan niet zonder. Historicus Kenneth Lasoen brengt die processie van Echternach in kaart.
De actuele vraag ‘Waarheen met België?’ kan niet los gezien worden van de historische vraag ‘Vanwaar komt België?’ Het antwoord op de tweede vraag kan wellicht een aantal antwoorden op de eerste vraag helpen uitsluiten; het versmalt de waaier van mogelijke wegen die het huidige België nog kan inslaan. Daarbij komt het er niet zozeer op aan om ‘lessen te …
Cyriel Moeyaert, bekende taalkundige en Frans-Vlaanderen kenner viert zijn 100ste verjaardag op 23 mei.
Waarom onze grenzen niet zo maar opengaan? waarom werkt Benelux niet meer? Welke rol speelt Frankrijk in dit verhaal.
Bij het ontstaan van België had Frankrijk zijn oog al laten vallen op de bufferstaat. Toch belandde België uiteindelijk in Frans vaarwater. Johan van Duyse onderzoekt hoe dit gebeurde.
Willem I maakte Gent tot de stad die ze vandaag is. Daarom huldigt de stad hem met een standbeeld. Wout Pattyn brengt verslag uit.
Sommige vragen zijn zo goed dat een antwoord ze alleen maar zou verknoeien. En toch hebben wij deze vragen vorige week gemist:
Op 27 september 1830 trokken Nederlandse troepen zich terug uit het Warandepark in Brussel – en tekenden daarmee het doodvonnis van het Verenigd Koninkrijk der Nederlanden.
Zonder de Franse Julirevolutie geen Belgische monarchie in 1831. Het is dan ook geen toeval dat beiden grondwettelijk op elkaar lijken. Al blijkt die grondwet voor de Belgische monarchie soms maar een vodje papier.
Het Vlaanderen dat we vandaag kennen, met zijn huidige grenzen, is geen product van 1970, maar kreeg al 450 jaar terug vorm.
Willem I, koning van het (Verenigd) Koninkrijk der Nederlanden, speelde een belangrijke rol voor de ontwikkeling van Gent.
Historicus, jurist en filosoof Frank Judo heeft een imposante en ietwat aparte bibliotheek. Doorbraak ging op bezoek.
Om het Nederlands beter op de wereldkaart te zetten, valt een Confederatie Vlaanderen-Nederland te overwegen, stelt Theo Lansloot.
Eergisteren opende een tentoonstelling over Willem I in Gent, naar aanleiding van de 200e verjaardag van het ‘koninkrijk der Nederlanden’.
Het Comité 1815 – 2015: Willem Bedankt! maakte op 17 december 2014 bekend dat er in 2015 te Gent een standbeeld komt van Willem I, koning der Nederlanden.
Op 21 september 2015 zal het 200 jaar geleden zijn dat Willem-Frederik, in Brussel, ingehuldigd werd als koning Willem I van het Verenigd Koninkrijk der Nederlanden (koning sinds 16 maart 1815). Met die verjaardag in het verschiet roeren voor- en tegenstanders van België zich nog eens extra.
Op 21 juli is het terug te blikken op een bloeiende periode uit onze geschiedenis: het Verenigd Koninkrijk der Nederlanden, dat we trouwens in 2015 mogen herdenken. Ook al denken sommigen daar anders over.
Op de vooravond van 200 jaar Willem I houdt Xavier Everaert een betoog om de orangistische euforie te temperen.
Nederland viert 200 jaar koninkrijk. Maar de eerste vijftien jaar deelde het Noorden die geschiedenis met het huidige België en Luxemburg. Een aantal VlaamseParlementsleden vraagt ook bij ons aandacht voor deze periode. Het belang voor Vlaanderen van de vijftienjarige regeerperiode van Willem I kan nauwelijks worden overschat.
Een maand geleden vierde men volop de Belgische nationale feestdag op de dag dat de eerste Koning der Belgen de eed aflegde in 1831. Maar het is interessant om even stil te staan bij de augustusdagen van 1830 die de Belgische Revolutie op gang brachten.
Waarom zit het fout tussen de Belgische koningen en zoveel Vlamingen? Misschien helpt een vergelijking met Nederland om licht op de zaak te werpen. Evert van Wijk waagt er zich aan.
Op 10 juni 2012 organiseerde N-VA een colloquium over de toekomst van het Belgische koningshuis onder de titel ‘Quid monarchie’. Drie vakmannen belichtten het probleem en kwamen tot de slotsom dat er nog heel wat werk is vooraleer we in België kunnen spreken van een moderne monarchie die past in een democratie. Naar aanleiding van de troonsbestijging van Willem-Alexander hernemen we de bespreking die we er aan wijdden.