fbpx

Persoon: Willem I

21 juillet: une fête royale

Zonder de Franse Julirevolutie geen Belgische monarchie in 1831. Het is dan ook geen toeval dat beiden grondwettelijk op elkaar lijken. Al blijkt die grondwet voor de Belgische monarchie soms maar een vodje papier.

Jef Cassimons

De Belgische geschiedenisvervalsing

Op 21 september 2015 zal het 200 jaar geleden zijn dat Willem-Frederik, in Brussel, ingehuldigd werd als koning Willem I van het Verenigd Koninkrijk der Nederlanden (koning sinds 16 maart 1815). Met die verjaardag in het verschiet roeren voor- en tegenstanders van België zich nog eens extra.

Jan Lievens

Vlaanderen vergeet ‘goede koning’ Willem niet

Nederland viert 200 jaar koninkrijk. Maar de eerste vijftien jaar deelde het Noorden die geschiedenis met het huidige België en Luxemburg. Een aantal VlaamseParlementsleden vraagt ook bij ons aandacht voor deze periode. Het belang voor Vlaanderen van de vijftienjarige regeerperiode van Willem I kan nauwelijks worden overschat.

Quid monarchie (2)

Op 10 juni 2012 organiseerde N-VA een colloquium over de toekomst van het Belgische koningshuis onder de titel ‘Quid monarchie’. Drie vakmannen belichtten het probleem en kwamen tot de slotsom dat er nog heel wat werk is vooraleer we in België kunnen spreken van een moderne monarchie die past in een democratie. Naar aanleiding van de troonsbestijging van Willem-Alexander hernemen we de bespreking die we er aan wijdden.