Waarover men niet spreekt: Het taboe van de Vlaamse transfers
Barbara Pas, samen met Lode Vereeck auteur van het boek ‘Bodemloos’ over de Vlaamse transfers naar de failliete PS-staat en de omerta hierover.
Barbara Pas, samen met Lode Vereeck auteur van het boek ‘Bodemloos’ over de Vlaamse transfers naar de failliete PS-staat en de omerta hierover.
En verder: André Renard, Guglielmo Marconi en Edmund Hillary…
Of er een grondwetsherziening komt, weten we nog niet. Maar àls er een herziening komt, zal het gaan over de vrijheid van godsdienst.
De rol van academische ziekenhuizen, de brede visie op gezondheidszorg, de eerste golf. De directeur van Saint-Luc Brussel praat vrijuit.
België nomineerde drie kandidaten, waarvan in elk geval twee vooral omwille van hun activistische en politieke achtergrond gekozen lijken.
Bij het overlijden van Francis van den Eynde, Vlaams-nationalist van het Uilenspiegel-type, principieel, maar met de glimlach.
Jürgen Constandt ziet de situatie zienderogen verslechteren: een hoge staatsschuld, ontransparante transfers en een bevolking die ‘op’ is.
Wanneer een nieuwe federale regering het roer overneemt, plegen de verschillende vakministers hun intenties voor de loop van de legislatuur toe te lichten aan de Kamer van Volksvertegenwoordigers middels een Beleidsbrief. De h. Pierre-Yves Dermagne,
Hoewel Vlamingen in de minderheid zijn, bepalen ze toch het beeld van deze Vivaldicoalitie. Kan Vivaldi aan de Belgische erfzonde ontsnappen?
Veel ophef omdat een N-VA’ er een homo vorige week een homo heeft genoemd. Minder aandacht voor deze vragen.
Jongerenafdelingen van N-VA deelden condooms uit om jongeren te beschermen tegen de ongevraagde problemen van Vivaldi ofte paarsgroen+.
Soms vertellen laconieke uitspraken, gebracht langs de neus weg, veel meer over de realiteit dan hele alinea’s vol met uitweidingen.
Advocaat en PS’er Marc Uyttendaele is niet gekant tegen een verdere staatshervorming,…. op voorwaarde dat ze de Franstaligen geen cent kost.
God is een dokter. Naar dat adagium handelen politici, journalisten en burgers de laatste tijd. En over God niets dan goed.
Paars-groen lijkt een niet te stuiten logica, die vooral afhangt van de kant die Open VLD zal opgaan. En ze tonen graag staatsmanschap.
Politicoloog Vincent de Coorebyter verzucht in Le Soir dat we op federaal vlak in een doodlopend straatje zijn beland. Waarom dan niet eens nieuwe wegen proberen, zoals een referendum over de toekomst van dit land?
Franstalige politici neigen er te veel naar Vlaanderen af te schilderen als een ‘zwarte’ regio met stampende laarzen, daarbij voorbijgaand aan hun eigen verleden.
Vlamingen zowel als Walen rijden met de fiets naar het werk, alleen doen Vlamingen dat vijf keer meer.
Vlaanderen doet niet wat Reynders wenst, dus verkast hij naar Europa. Hoe moeten de toppers nu weer een excuus voor hun loon verkopen?
Koning Filip, met de gepaste eerbied voor uw delicate functie: ziet u het nog zitten? Het moet voor u een moeilijke periode zijn…
In Brussel ziet het er naar uit dat de gehaaide PS de groene winnaars van de verkiezingen met een kluitje in het rode riet zal sturen.
Geen greintje kans dat de volgende regering grenzen zal verleggen. Deel drie van een lijstje beleidsmaatregelen die wél uitvoerbaar zijn.
Mark Geleyn vreest dat Laurette Onkelinkx met haar wet op het laïcisme een tijdbom onder godsdienstvrijheid legt.
Uitspraken in de marge van persartikels kunnen verrassen: een beter zicht op een bepaalde problematiek dan lang uitgesponnen teksten.
Tom Van Grieken wil Laurette Onkelinx aanklagen. Zij noemt zijn partij ‘racistisch’. Flauw volgens Joël De Ceulaer, maar hij vergat iets.
Christian Laporte analyseert in zijn eerste Doorbraak-column de verkiezingen in Franstalig België. In tegenstelling tot Vlaamse media voorspelt hij dat regeringsvorming er niet van een leien dakje zal gaan.
Na een chaotische stemming in de Kamer laat de verklaring tot herziening van de grondwet geen confederalisme, maar wel herfederalisering toe.
Hoe lang lopen de lopende zaken? En wat komt daarna? …als ze niet voor eeuwig zijn of tot het einde van het land.
CD&V, Open Vld en N-VA hebben iets uit te leggen wat niet uit te leggen valt. De RIZIV-saga duurt voort.
Na vier jaar Michel I is het tijd om de participatie-strategie te evalueren. Smeken de Franstaligen nu echt om een staatshervorming?