25 september. Net binnen: Leopold III overleden, koning gesteund door Vlaanderen
En verder: Leo Vindevogel, Karl Roos en Thomas Hunt Morgan…
En verder: Leo Vindevogel, Karl Roos en Thomas Hunt Morgan…
En verder: Valère Depauw, koningin Emma en Will Tura…
En verder: Karel de Feyter, Conny Vandenbos en LEGO…
Verder ook: Leo Wouters, Dian Fossey en Henry Miller…
De veroordeling van Leo Vindevogel was geen juridische ontsporing, zo blijkt uit nieuw bronnenonderzoek van historicus Nico Wouters.
Herdenken is altijd belangrijk geweest in de Vlaamse beweging. Vandaag dreigt een paradox: de geschiedenis wordt vergeten en tegelijk blijft de Vlaamse Beweging erin vastzitten.
Op de voorstelling van het boek ‘Leo Vindevogel: de biografie’ (op 25 september, de dag van Vindevogels terechtstelling in 1945), sprak Ronsenaar Hendrik Vuye. Hij velt een snoeihard oordeel over de Belgische repressierechtspraak.
Op woensdag 25 september wordt te Ronse de omvangrijke biografie van oorlogsburgemeester Leo Vindevogel voorgesteld. Een moment van bezinning, een moment van herdenking. Het omvangrijke boek van auteur Pieter Jan Verstraete laat de Ronsenaars eindelijk toe om zelf te oordelen wat er zich te Ronse afspeelde gedurende de oorlogsjaren. Een triest verhaal over repressie en repressierechtspraak.
Pieter Jan Verstraete deed het weer. Na een lijvige biografie over Elias en ‘Cahiers’ Staf De Clercq, publiceerde hij eind september een vuistdikke biografie over Leo Vindevogel, volksvertegenwoordiger en oorlogsburgemeester van Ronse, en voorwerp van vele amnestieacties van de Vlaamse Beweging.