Economie

Taksjager: de zoektocht naar de fiscale graal

Lode Vereeck zet bakens uit voor renovatie Belgische belastingstelsel

Met zijn nieuwe boek ‘Takjsjager’ gooit professor en senator Lode Vereeck meer dan een steen in de fiscale kikkerpoel. Een interview over het nieuwe fiscale ideaal: de unieke transactietaks.

Actualiteit, Binnenland

Yes, Minister

N-VA en de kabinetten

Nu de N-VA zich enerzijds heeft geposteerd als grootste partij in de Vlaamse regering en zich anderzijds warm loopt voor deelname aan het federale bestuur, worden er volop medewerkers aangeworven en kabinetten gevormd. Maar was de partij geen koude minnaar van die kabinetten?

Actualiteit

Lode Vereeck

Uit flexibel liberaal hout gesneden

Voor Lode Vereeck is de cirkel rond. Gisteren, 6 februari, maakte de Limburgse politicus zijn overstap van LDD naar Open Vld bekend. Daarmee keert de prof economie van de Universiteit Hasselt in de aanloop van de moeder aller verkiezingen terug naar zijn moederpartij. Een parcours waarvan niet alle zijpaden even bekend zijn. 

Binnenland

Academici in de politiek

Getuigenis van Michaël Ignatieff

Proffen in parlement en regering. Soms lukt het, soms niet. De Canadese professor-politicus Michaël Ignatieff schreef er een ontluisterend boekje over. Lessen van overzee en bedenkingen voor het binnenland.

Actualiteit, Europa

Verhofstadt is tenminste consequent

Cameron voedt Europa-debat

De Europa speech van Cameron zorgde voor heel wat commotie de voorbije week maar zelfs los van de Britse positie staat de Unie voor belangrijke jaren. Wie consequent en eerlijk is moet erkennen dat de EU een grote sprong voorwaarts moet maken als het op termijn de euro wil bewaren. Verhofstadt heeft op dat punt dus gelijk. Al in 2006 schreef de ex-premier zijn pleidooi voor ‘De Verenigde Staten van Europa’. Hij krijgt nochtans veel tegenwind en wordt zelfs in zijn eigen Europese fractie niet altijd gevolgd. Het is echter dát of een stap terug zetten. En die stap terug wordt voor sommigen steeds meer een aanlokkelijk alternatief.

Doorbraak.be is een uitgave van vzw Stem in het Kapittel i.s.m. Perruptio cvba Hoofdredacteur: Pieter Bauwens Webbeheer: Dirk Laeremans