De kracht van de werkelijkheid
Iedereen ziet dat het land failliet is. Tot Bart De Wever het zegt. Dan zijn we plots toch niet zo failliet. Het scenario herhaalt zich telkens weer.
Iedereen ziet dat het land failliet is. Tot Bart De Wever het zegt. Dan zijn we plots toch niet zo failliet. Het scenario herhaalt zich telkens weer.
Openstaan voor kennis en vaardigheden die aangereikt worden op school, lukt enkel wanneer ouders aan hetzelfde touw trekken.
Marc Reynebeau’s artikel over de brochure van het Vlaams Parlement verschilt in niets van zijn andere geschriften over Vlaamse geschiedenis. Drie keer niks, maar wel smalend.
De documentaire ‘Les enfants de la collaboration’ wekt heel wat reacties los in Franstalig België. Bij het brede publiek, niét bij de media.
Luc Huyse stelt de heruitgave van zijn boek ‘Onverwerkt Verleden’ voor.
30 jaar na uitgave verscheen een update van ‘Onverwerkt verleden’, het baanbrekende boek dat tal van cijfers bevatte over de naoorlogse repressie.
Heruitgave van het bekende repressie-in-cijfers-boek met aanvullende bijdragen van Bruno de Wever, Koen Aerts en Pieter Lagrou.
Jozef Deleu kreeg in een jubileumviering de Arkprijs van het Vrije Woord. 70 jaar inzet voor samenwerking met Nederland en verdraagzaamheid,
In Zwitserland roert de burger zich: hij is het beu dat de regering de coronacrisis afhandelt. Anders dan bij ons kan hij er ook iets aan doen.
De Lage Landen rekent na waar België en Nederland staan, 75 jaar na het einde van de Tweede Wereldoorlog.
In het boek van Joël De Ceulaer over democratie dat al op Doorbraak besproken werd, staan heel wat uitdagende en prikkelende ideeën.
Auguste Van den Brande is overleden. De socioloog wees als eerste op de drie elkaar doorkruisende conflictdimensies in de Belgische samenleving.
In 1950 legde de Koningskwestie maatschappelijke breuklijnen bloot die tot op vandaag het politieke landschap in België bepalen.
Er is hoop op een échte vakbond. De band met de partijen brokkelt af, het gebrek aan voeling met de mensen valt niet meer te ontkennen.
Selectief en krom citeren hoort niet voor een historicus. Die hoort ‘zonder wrok en berekening’ te schrijven.
Recent verscheen ‘Het Ringlandboek, 5 jaar burgers in beweging’. Het is een fascinerend verslag van een van de meest succesvolle burgerbewegingen van de laatste decennia.
Het sociaal overleg lijkt in ons land op een dood spoor te zitten. Dit besef zal allicht worden geëxpliciteerd in de 1 mei-toespraken. De tekst bevat een commentaar op een boek van enkele jaren geleden.
Historicus Björn Rzoska schreef een studie over het interneringskamp van Lokeren. Dat wordt opgefrist heruitgegeven door Doorbraak.
De Canvas-reeks ‘Kinderen van de collaboratie’ brengen historicus Koen Aerts en de Vlaams-nationale collaboratie opnieuw voor het voetlicht.
Zo pas verscheen een nieuw boek waarin de repressie centraal staat en de verwerking er van.
De Standaard interviewde voor DS-Magazine Luc Huyse en David Van Reybrouck over een zeer belangwekkend thema: crisis en democratie. Ze zeggen de democratie te willen redden maar bij de ‘hoe-vraag’ blijft het teleurstellend stil vindt Peter De Roover voor www.doorbraak.be.
Waarom willen mensen als Luc Huyse en anderen zo hardnekkig volhouden aan hun verlangen om alle historische verhalen en mythen te ‘deconstrueren’, lees: afbreken? Zij zelf beweren dat het is om de waarheid boven te halen. Anders blijven oude wonden etteren.
Bart De Wever verklaarde in zijn lezing naar aanleiding van de dag van de geschiedenis dat je met het deconstrueren van mythes erg voorzichtig moet zijn. Een samenleving heeft verhalen nodig en wie die lichtzinnig deconstrueert, loopt het risico zich schuldig te maken aan het verspreiden van maatschappelijk desoriëntatie en die hebben we tegenwoordig al genoeg. Historici moeten op zoek naar de waarheid, zegt De Wever, maar ze moeten daar wel voorzichtig mee omspringen: als de opgerakelde waarheid de gemoedsrust overhoop kan halen, is het aangewezen om toch vooraf eens te onderzoeken of men die oefening wel zou doen.
Doorbraak-medewerker Jean-Pierre Rondas mocht de 11 julitoespraak in Brugge houden. Hier vindt u de tekst die in radiostijl verkort werd uitgesproken in het Stadhuis van Brugge op zondag 10 juli 2011.