Actualiteit, Binnenland

Bed en bad en brood voor één nacht

Een hartverwarmende humaniteit kan wel degelijk een grondeloos cynisme camoufleren.

De burgerbeweging die transmigranten helpt is een nobel initiatief, maar dreigt zich op termijn in de eigen voet te schieten.

Eddy Daniëls
Multicultuur & samenleven

Het ene pacificatiedebat is het andere niet

Kerst tot Nieuw

Tussen kerst en nieuw kijkt Doorbraak terug op 2013, op zoek naar wat 2014 kan brengen. We doen daarvoor beroep op opiniemakers met ‘meer dan een mening’. Op 8 november organiseerde Doorbraak een identiteitsdebat i.s.m. de webkrant De Andere Mening. Die komt vandaag aan het woord in onze reeks. 

Abdelhay Ben Abdellah en Khalid El Jafoufi, Jr.
Binnenland, Onderwijs

Onderwijs op maat van Brussel

Opinie

Het Brusselse onderwijs werkt in een zo specifieke omgeving dat er eigen regels en eindtermen nodig zijn. Meertalig onderwijs mag geen taboe zijn, al mag het Nederlandstalig onderwijs daardoor niet weggedrumd worden, vindt Julien Borremans. 

Julien Borremans
Multicultuur & samenleven

Tussen taboe en fobie

Samenleven in Vlaanderen

Zo’n studie die eenzijdig de fout voor de haperende integratie bij ‘de witten’ legt, brengt ons niet verder. De ogen sluiten voor discriminatie evenmin. Kijken wat er buiten de clichés gebeurt misschien wel, hoopt Peter De Roover.

Geen categorie

De vergeten verjaardag

Bart Maddens herdenkt de eerste verjaardag van het institutionele akkoord.

Er zijn zo van die verjaardagen die men het liefst van al onopgemerkt voorbij laat gaan. De eerste verjaardag van het institutionele akkoord (11 oktober 2011) was er zo een. Natuurlijk werd die gebeurtenis overschaduwd door de lokale verkiezingen. Maar toch kan men er niet omheen dat de jubelstemming rond het akkoord vandaag helemaal is verdwenen.

Doorbraak.be is een uitgave van vzw Stem in het Kapittel
Hoofdredacteur: Pieter Bauwens
Webbeheer: Dirk Laeremans