10 november. Net binnen: Manneke Pis gestolen!
En verder: Kalasjnikov, Friedrich von Schiller en Miss World…
En verder: Kalasjnikov, Friedrich von Schiller en Miss World…
En verder: Marga van Arnhem, de eerste Nederlandse collaborateur en het eerste zebrapad…
En verder: maarschalk Pétain, Giorgio de Chirico en de moord op Willem van Oranje…
En verder: Edvard Grieg, een zwarte officier en het taalgebruik in rechtszaken…
En verder: George van Cauwenbergh, de Ethiopische Joden en Leo Augusteyns …
Johannes Stark: voorloper van de cancelcultuur die nu ook in de Vlaamse academia steeds vaker toeslaat.
Verder ook: Jaroslav Hašek, Jakob van Artevelde en Mark Tralbaut…
Het Vlaamse IJzersymbool Lode De Boninge fungeerde op de IJzerbedevaart als vertrekpunt voor de ‘gelaagde identiteit’ van de Vlamingen.
Hoed u voor gesubsidieerde perskaartjournalisten die zich aanstellen als ‘dé bewakers van de democratie’.
In dit artikel onderzoeken we de fabel van Al Andalus en leren we meer over de islamitische omgang met seculiere geleerdheid.
Wat is nu toch het probleem met Zwarte Piet? Je wordt van sociale media gesmeten als je hem nog maar durft te noemen.
Een pandemie wordt altijd gevolgd door een bewustzijnsverandering. Roept corona ons oneindige-groei-denken uiteindelijk een halt toe?
Geen figuur belichaamt de intense tragiek van de moderne wereld zo volmaakt als Mozarts Don Giovanni.
Succesauteur Laurent Binet beviel van een nieuw boek waar de grens tussen fictie en non-fictie flinterdun is, maar niet voldoende goed bewaakt.
Op 9 oktober kwam Halle met een terreuraanslag in het wereldnieuws. Halle is een stad waarin vele aders van het verleden en heden samenkomen.
N.a.v. de Boekenbeurs, de aanschaf van een boek over J.S Bach en de start van de Reformatie schreef Guido Lauwaert een gedichtencyclus.
De Reformatie begon 500 jaar geleden. Boudewijn Bouckaert maakt een balans op van Maarten Luther. Europa werd er volgens hem beter op.
Met de geschiedenis moet je zorgzaam omgaan.
Merkel zond vluchtelingen een ‘open invitation’. Heeft het te maken met haar protestantse inborst, de drang om de wereld te verbeteren?
Doorbraak wordt ook haarfijn gelezen in het Zuiden van de confederatie.
Marc Vanfraechem las ongaarne de bewering dat taal en identiteit los van elkaar zouden bestaan, en vindt die uitpraak klinkklare onzin.
Bart De Wever was zichtbaar tevreden over zijn toespraak ter afsluiting van het driedaagse congres van de N-VA in Antwerpen. Hij bracht een redevoering met, naar eigen woorden, messiaanse allure en met een vergelijking van zijn positie met deze van Luther op de Rijksdag van Worms in april 1521.
Wat critici aan de koers van de Nederlandse christen-democraten hekelen, doet erg denken aan de verwijten die N-VA bij ons moet slikken.
Harry De Paepe vergelijkt twee critici van kerkelijke wantoestanden in de renaissance. Wie staat model voor N-VA: Savonarola of Luther?
David Van Reybrouck is deze dagen weer alomtegenwoordig als heruitvinder van de democratie. Men zou haast vergeten welke poëzie, theater en zelfs geschiedenis hij in zijn woorden weet te leggen.