4 februari. Historische dag: Raad van Vlaanderen opgericht
En verder: Teflon, Rolls-Royce en het Rode Kruis in Vlaanderen…
En verder: Teflon, Rolls-Royce en het Rode Kruis in Vlaanderen…
En verder: Lili Marleen, Ingrid Bergman en de Opiumoorlog…
En verder: Corry Brokken, Multatuli en de Raad van Vlaanderen…
Boeiende gebeurtenissen en opmerkelijke personen die ons collectief geheugen verrijken.
Het boek ‘Botsen de Beschavingen’ doet Damien Angelet terugdenken aan de Franstaligen in het Gent van vroeger.
Frankrijk telt 230 Jacques Brelstraten, Franstalig België 50, Vlaanderen… nul. Over de plaats van Franstalige Vlamingen in het straatbeeld
Manu van der Aa schreef een pracht van een biografie over Paul Meral, een artistieke charlatan.
Beeldend kunstenaar Guy Leclercq en dichter-kunstcriticus Roland Jooris brengen een overtuigende hommage aan de dichter Emile Verhaeren.
Cyriel Buysse was vaak de grote inspirator van Hugo Claus. Een voorbeeld, na een verhaal van Buysse dat de huissatiricus raakte.
In een expo in het Emile Verhaeren Museum in Sint-Amands worden de diverse linken tussen de schrijver, Sint-Amands en de streek van Klein-Brabant toegelicht.
De verkoop van de Gentse St.-Annakerk aan Delhaize is een voorbeeld van slecht erfgoedbeheer. Zo’n monument verdient een culturele functie.
De Brusselse Munt zet deze week toneel van Maurice Maeterlinck op scène en op muziek. Luckas Vander Taelen keek, luisterde en genoot.
Met ‘Macbeth Underworld’ kiest De Munt resoluut voor vernieuwing. Een beklemmend universum met een haast liturgische soundtrack
Doorbraak sprak met Ludo Simons en Leentje Vandemeulebroecke over Stijn Streuvels en de Vlaamse literatuur gisteren, vandaag en morgen.
In het Emile Verhaerenmuseum toont kunstenaar Michael Bastow ruim dertig aquarellen bij Verhaerens atypische dichtbundel ‘Belle Chair’
De Antwerpse kunstenares Frieda Van Dun toont recent werk in het Provinciaal Museum Emile Verhaeren in Sint-Amands. Ze treedt er in dialoog met de natuurlyriek van de grote, Franstalige Belgische schrijver.
De Gentse Franstalige Nobelprijswinnaar literatuur Maurice Maeterlinck is vooral bekend als schrijver van theaterwerken. Maar hij heeft ook in bescheiden mate poëzie gepubliceerd. Voor het eerst wordt het verzameld werk van de enige Nobelprijswinnaar literatuur uit Vlaanderen beschikbaar in het Nederlands.
Op 9 november 1911 verleende de Academie de Nobelprijs literatuur voor dat jaar aan de auteur van Gentse origine Maurice Maeterlinck. Dat is dit jaar dus honderd jaar geleden, maar wie in Vlaanderen kent nog iets van Maurice Maeterlinck? Hoe en waarom is ‘onze’ enige Nobelprijswinnaar een beetje vergeten geraakt?