Niemand wil nog als ‘Russlandversteher’ door het leven gaan
Het Duitse politieke fenomeen van de ‘Russlandversteher’ kent een lange voorgeschiedenis met militaire, politieke en economische connotaties.
Het Duitse politieke fenomeen van de ‘Russlandversteher’ kent een lange voorgeschiedenis met militaire, politieke en economische connotaties.
Het verleden zit vol gewiekste acties die als een boemerang terugvlogen in het gelaat van de gewiekste auteur ervan. Wij doen niet beter.
Zoals aangekondigd in eerste deel rolde in september het tweede deel, De Franse Revolutie. Van Robespierre tot Napoleon, van de persen.
Oligarch Michael Chodorkovski maakt zich geen illusies: Poetin zal niet door een vreedzame revolutie ten val worden gebracht.
Met een koude winter in aantocht, wil de G7 Moskou verplichten om Russische aardolie onder de marktprijs te verhandelen.
En verder: De Nacht van de Vleermuis, Vrij België en Eise Eisinga…
En verder: de moordende Bartholomeusnacht, Johan Fabricius en de eerste IJzertoren…
De vluchtelingenindustrie draait op EU-geld. NGO’s halen miljoenen euro op om minderjarigen te ronselen om Vlaams kindergeld te innen.
En verder: René Magritte, Macbeth en Joris van Severen…
In het slot van Klein-Öls (thans Polen) leefde een roemrijk Duits adellijk geslacht. De eerste telg streed tegen Napoleon, de laatste tegen Hitler.
Waarom zijn de Fransen zo Frans? Mouton geeft in zijn nieuwe boek een overzicht van de Franse grandeur.
En verder: Evita Perón, Charles de Coster en de overgave van Duitsland…
President Macron staat 12 punten voor op Le Pen, en het debat van woensdagavond zal daar weinig aan veranderen. Hij blijft waar hij zit.
In haar strijd tegen het VS-imperialisme gaat de PVDA over lijken. Oeigoerse lijken, Witrussische lijken, en nu ook Oekraïense lijken.
In zijn nieuwe boek, de veelbelovende schelmenroman ‘De jacht op Ursula Graurock’, kuist Peeters de lange tenen van de woke-aanhang.
De gemeente Moutier wil zich al een halve eeuw afscheiden van het overwegend Duitstalige kanton Bern. Zondag kan ze daar weer over stemmen.
Wat hebben Kemal Atatürk, Carl von Clausewitz en Zhuge Liang met elkaar gemeen? Ze worden terecht gerekend tot de grootste veldheren.
Corruptie houdt Malta al jaren in zijn greep. Schandaal na schandaal komt boven. De EU voert de druk op om hervormingen door te voeren.
Heldenverering is altijd delicaat, want wie voor de één een held is, is voor de ander een schurk. We worden echter door geschiedenis gemaakt
Mijn antwoord op Jules Gheude’s ‘Waarom nog een Waalse identiteit creëren?’ . Over het rattachisme en de vrienden en vijanden van Frankrijk.
Kan je de bestorming van het Capitool een verwerpelijke daad noemen en tegelijk geen problemen hebben met de Franse Revolutie?
Boeiend geschreven geschiedenis met aandacht voor alle cruciale gebeurtenissen en sleutelfiguren die het Spaanse verleden hebben gevormd.
Een nieuwe lente een nieuwe herziene bloemlezing van Jozef Deleu, de grootmeester van de Nederlandstalige poezie.
Deze historische atlas van een prof. em. is met zijn 515 kaarten en 639 blz. twee à drie keer zo omvangrijk als vergelijkbare atlassen.
Een bijzonder genuanceerd en volledig verhaal over de tweede vorst van de Belgen, die zich verloor in een delirium van zelfoverschatting.
Het frisse reisjournaal van een Rus die in 1789 en 1790 Europa rondtoert, alle deuren opent en met zijn kritische bewondering geen weg weet…
Wie is de grootste Franse schrijver, Victor Hugo of Stendhal? Régis Debray neemt het op voor de auteur van Les Misérables, maar zijn visie op Stendhal is eenzijdig.
Luise van Pruisen, echtgenote van koning Friedrich Wilhelm III, groeide uit tot het zinnebeeld van het Pruisische verzet tegen Frankrijk.
In 1932 gaf Mussolini een lang interview aan de Duitse bestsellerauteur Emil Ludwig. Daarvan is nu een nieuwe Nederlandse vertaling uit.
Slechts drie miljoen Fransen sprak Frans voor de Revolutie. Enkele opmerkingen over het Frans en de andere talen in Frankrijk