Argumenteren over Grieks en Latijn
Tom Naegels doet wat smalend over Latijn in het onderwijs. Een antwoord van Philippe Clerick.
Tom Naegels doet wat smalend over Latijn in het onderwijs. Een antwoord van Philippe Clerick.
Vandaag vroeg De Ochtend (radio 1) zich af of politici Standaardnederlands moeten spreken. In onze lade lag dit opiniestuk te wachten op publicatie. Nu blijkt dus hét ogenblik om het op u los te laten.
De Vlaamse Volksbeweging besteedde in het mei-nummer 1962 van Doorbraak veel aandacht aan de zaak Paardekooper. Wij geven hier de orginele artikels. Voor de tekst van de ‘verboden toespraak’ hier klikken.
De Nederlandse taalkundige professor Piet C Paardekooper maakte vanaf 1949 school als auteur van de ABN-Gids, een Groen Boekje avant la lettre dat focuste op taalzuivering en vooral in Vlaanderen werd gebruikt. In 1962 zond de KRO zes lezingen van hem uit, gebundeld uitgegeven door uitgeverij Standaard Boekhandel. Veelzeggende titel: Er zijn geen Belgen. Het leverde hem de reactie op van Le Soir: ‘Waar bemoeit die vreemdeling zich mee?’ Hij stelde de achterstelling van de Vlamingen aan de kaak, voerde een vurig pleidooi voor een beschaafde omgangstaal – wat toen het Algemeen Beschaafd Nederlands heette – en riep – zelf katholiek – katholiek Vlaanderen op zich van het Belgische klerikale juk te ontdoen. Het leverde hem de banbliksems op van de Belgische overheid die hem, na eerder lezingen te hebben gegeven voor het KVHV en de Vlaamse Volksbeweging in o.a. Antwerpen en Leuven, verbood nog langer toespraken te geven op Belgische bodem.
Dit gebeurde tot twee keer toe. De socialistische minister van Justitie Piet – ‘de leugeneer’ – Vermeylen wou zodoende rellen vermijden met Waalse militanten. De verboden toespraak focust vooral op de Franse preken in Vlaanderen. De tekst verscheen in 1962 in het meinummer van Doorbraak, toen het berichtenblad van de Vlaamse Volksbeweging. U vindt de volledige tekst als historisch document hieronder, volledig in de toen vaak gangbare progressieve spelling waar hij zelf voorstander van was. Enkele markante zinnen zetten we in het rood. Ook aan de KU Leuven, waar hij eerder doceerde, was hij tot 1970 niet welkom. P.C. Paardekooper (geboren op 6 november 1920) overleed op 1 mei 2013 en werd dus 92.