Salomon Kroonenberg: ‘Biodiversiteit? Wil je echt voor de natuur zorgen, blijf er dan af’
De opwarming van het klimaat hoeft geen paniekverhaal te zijn, argumenteert de Nederlandse geoloog Salomon Kroonenberg.
De opwarming van het klimaat hoeft geen paniekverhaal te zijn, argumenteert de Nederlandse geoloog Salomon Kroonenberg.
Hoe een briljant intellectueel, door zich in het politieke bedrijf te dompelen, strandt in de paranoia.
In zijn nieuwste boek denkt de Britse journalist en columnist Tim Stanley na over traditie en ziet hij hoe die onder vuur ligt in het Westen.
Zonde dat een scherpe polemist en criticus als Zemmour dreigt te eindigen als politieke clown. Baudet achterna?
Reset van Mark Elchardus is een boek dat gelezen moet worden. Door liberalen, nationalisten en alles ertussenin.
Twaalf essays van de overleden filosoof Sir Roger Scruton werden onlangs opnieuw uitgegeven.
Een huwelijk, weerzien, wandelingen, herinneringen en veel rijden. Een greep uit Benno Barnards eerste septemberdagen van 2021.
Stel, je kunt een pint gaan drinken …ofwel met de linkse Sahra Wagenknecht, ofwel met het links-liberale mateke van Vooruit? Wie kies je?
De coronacrisis maakt duidelijk dat progressieve eigenwaan tegen muren aanbotst. Conservatisme kan een remedie zijn.
Tijdens het wachten aan de wildtoog van de Criée heeft een mens al eens tijd om na te denken. Over hoeveel soorten wild worden aangeboden en de tientallen variëteiten aan paté die je daar blijkbaar van kan maken. Of iemand ooit herten-oogbollen zou bestellen en of de Criée dat dan zou hebben (vast wel, ze hebben een indrukwekkend assortiment oogbollen). …
Thierry Baudet is volgens deze biografie, iemand die geen kans maakte in academia, journalistiek of literatuur en dan maar met een politieke partij begon.
Jean-Pierre Rondas bundelde in ‘Een kwestie van bestaan’ zijn kortere teksten en essays van het afgelopen decennium.
In ‘Wereldbeelden’ gaat oud-radiomaker Jean-Pierre in gesprek met dertien intellectuelen die antwoorden bieden op de problemen van vandaag.
Kunst moet de mensheid tegen het licht houden van het morele oordeel en de fragiliteit van de menselijke situatie bestuderen.
Is het te kort door de bocht, vergt het te veel willing suspension of disbelief of is er angst dat de mailbox van Doorbraak ontploft, indien ik voorstel om de Nederlandse PVV van Geert Wilders en het Forum voor Democratie van Thierry Baudet enerzijds en het VB en N-VA anderzijds één op één op elkaar te leggen? Waarbij met wat …
Zijn er grenzen aan de troost? Is het altijd goed dat we ons getroost voelen? Op de eerste vraag antwoordt J.M. Coetzee ‘ja’; op de tweede ‘nee’.
Corona en opera zijn geen goede vrienden. De nieuwe virologische meta-ideologie maakt korte metten met het ‘Gesamtkunstwerk’.
De biografictie van de gewezen Amadees Jan Van Duppen (PVDA) leest als een ’trip down to memory lane’, Grote Ontnuchtering & Desillusie inbegrepen.
Bart De Wever haalde een groot deel van zijn politieke inspiratie bij de conservatieve filosoof en politicus Edmund Burke. Een kennismaking.
Vlaanderen volgt het Waals-Brussels verbod op plastic zakjes niet. Indien plastic in de vuilbak terechtkomt, is er niets aan de hand.
Het wetsvoorstel over abortus gaat ogenschijnlijk over vrijheid en zelfbeschikkingsrecht… Maar slechts voor één groep van mensen
Trump wil dat nieuwe federale gebouwen gebouwd worden volgens het neoclassicisme dat ‘de idealen van de founding fathers het best belichaamt’.
Heeft de volksverheffing het volk ook verheven? Even misschien, maar Benno Barnard ziet het Papieren tijdperk toch ten einde lopen.
De progressieve strijd tegen alles wat men als ‘haat’ catalogeert, valt eerder onder zelfhaat dan onder de liefde voor de ander.
Meestal betekenen gesprekken die mannen voeren terwijl ze naast elkaar staan te pissen niets. Toch is dat geen algemeengeldige regel.
Achter de ’technocratische’ tendens gaat een antidemocratisch gedachtegoed schuil.
Harari waarschuwt voor het uiteenvallen van alle zingevingsstructuren, maar ziet ze als enige morele optie. Ziedaar de Harari-paradox.
Op zondag 12 januari overleed de Engelse filosoof Roger Scruton. Een terugblik op die invloedrijke en innemende conservatieve denker en cultuurmens.
Veertien boeken van Roger Scruton staan in de kast van Rob Lemiere, wat heeft hij daarvan onthouden en wat niet wat te lezen en te herlezen.
Rechts verzoent klimaat en milieu met een identitair discours. Links geeft zijn multiculturele fixaties op. De kiem van een nieuw paradigma?