Waarom dit niet de laatste oorlog is
De wereld is aan het tribaliseren, en er zijn nieuwe oorlogen op komst. Hoe dat komt? Koert Debeuf kent het antwoord.
De wereld is aan het tribaliseren, en er zijn nieuwe oorlogen op komst. Hoe dat komt? Koert Debeuf kent het antwoord.
Los van de wilde complottheorieën over het WEF, valt het op dat nogal wat prominente politici dit jaar niét naar Zwitserland afzakken. Een kentering?
In het debat rond de hoofddoek, vergeet men vaak de stem van de moslima zelf, vindt journaliste Ellen Thorisaen in deze Vrije Tribune.
Honderd jaar geleden verscheen het eerste nummer van Foreign Affairs, een Amerikaans tweemaandelijks blad over buitenlandse politiek
Mieke Vogels stelt voor om uit de NAVO te treden en geen sancties tegen Rusland te nemen. ‘Want we hebben Poetin nodig voor het klimaat.’
Reset van Mark Elchardus is een boek dat gelezen moet worden. Door liberalen, nationalisten en alles ertussenin.
Vier dagen lang debateren de Wever en Benhaddou over een lange reeks maatschappelijke problemen. Het levert een uiterst interessant boek op.
Met Jean Raspail verliest Frankrijk een schrijver wiens oeuvre veel meer verbergt dat het legendarische Le Camp des Saints doet vermoeden.
Welke romans moeten we in deze crisistijd lezen, juist omdat ze meer zijn dan een ordinair verhaal? Doorbraak vult het literaire gat op.
Hans Moll schetst in De Leeuw van Douwekerk hoe één fictief dorpje zich probeert te verweren in een multi-etnische allen-tegen-allen-oorlog.
Zij die pleiten voor repatriëring van de Belgische Syriëstrijders overdrijven vaak de voordelen en verzwijgen de nadelen en gevaren.
Wim van Rooy trok met het CIDI op studiereis naar Israël. Propaganda roepen sommigen. Neen, gewoon veelzijdig informatief. Verslag deel vier.
De groenen voelen het ook: samenwerken over de taalgrens heen is geen makkie. Hier gebundeld: enkele verhalen over die kloof op de werkvloer.
Een keure van Doorbraak-medewerkers kozen de belangrijkste en voor hen meest bepalende boeken uit. Een apart boekenlijstje.
Voor onze zomerreeks halen we de bibliotheek van Jan De Meulemeester, politiek verslaggever bij VTM Nieuws, terug boven.
Het ‘wij’ in de natiestaat verbindt mensen. Een grote sociale samenhang vormt de voornaamste erfenis en het vijlt de scherpe randen weg van de globalisering.
De ‘botsing der beschavingen’ is terug van weggeweest. Met dank aan Erdogan. De Amerikaanse professor Huntington krijgt postuum gelijk.
Sander Carollo sprak met Jan De Meulemeester, politiek verslaggever bij VTM Nieuws, over zijn boekenkast.
Sinds oktober demonstreren elke maandagavond duizenden mensen in Dresden tegen de ‘islamisering’ van de maatschappij. Verschillende tenoren uit de politieke klasse van Duitsland vrezen dat de beweging ‘Patriotische Europäer gegen die Islamisierung des Abendlandes’ (Pegida) in extreemrechts vaarwater terechtkomt.
In de zomer van 2014 kreeg de geopolitiek ook de Europeanen in zijn greep. Vijfentwintig jaar na de val van de Berlijnse Muur is het evenwicht verstoord.