21 september. Net binnen: Hendrik Fayat overleden, flamingant geworden omdat hij socialist was
En verder: Walter Scott, Katharina Lanz en Coentunnel…
En verder: Walter Scott, Katharina Lanz en Coentunnel…
Spengler wijkt af van het maakbaarheidsdenken van Verlichting en techno-utopisme. Daarom verwerpen progressieven, helaas, zijn leerzame werk.
Waarom zou een Jood geen nazi kunnen zijn en waarom maakt de Israëlische regering zich zo druk over de uitspraak van een Russische generaal?
En verder: Edgar Boonen, Jacques Presser en Barbara Stok…
Soms tref je bij politici interessante ideeën aan, vooral als die dan nog behoorlijk onderbouwd worden.
Aciman, grootmeester van het essay, geeft een elegante en erudiete uitdrukking aan de eeuwige vraag: wat leert me dit over mezelf?
De werkelijkheid haalt soms de satire in. Siegfried Bracke las ‘De hongerigen en de verzadigden’ van Timur Vermes.
Je sterft niet in één keer. Een stelling die de auteur hier kracht bijzet na een bezoek aan the great extractor, de tandarts.
Waarom premier Alexander De Croo zich als feminist profileert, en de MeToo-beweging zo humorloos is.
De hedendaagse tendens tot altijd scherper en dogmatischer is een vorm van theologie die vaak een narcistisch-neurotisch karakter krijgt.
Carnaval in de ban, cartoons afgevoerd en enkel nog brave comedy. We moeten ons beraden over het wezen van satire en de toekomst van humor.
De Beatles waren in de perceptie gesplitst omwille van twee genadeloze vrouwen die bijna als heksen de twee protagonisten betoverd hadden.
Wanneer de Nederlandse dichter Constantijn Huygens zijn vrouw verliest, probeert zijn vriend René Descartes hem te troosten.
De witte sector gaat gebukt onder kapitalisme, racisme en seksisme. Het is tijd dat hun stille kracht ontsteekt in een witte woede.
Schreef Flaubert op een zolderkamertje? Geen schande als u dat niet meteen weet. En zijn dassen nuttige dieren? Ja en neen.
Met het nieuw tijdschrift ‘Front populaire’ wil Michel Onfray een stem geven aan linkse en rechtse verdedigers van de Franse soevereiniteit.
Hollywood, zoals het was, is en zal blijven: veel theater en pathetiek, veel schijnwerpers en camera’s, en altijd een geur van harde dollars.
Waarom de charade rond de goedheilige man net ons kritisch instinct aanscherpt.
In het Westen pronken we, misschien wel terecht, steeds minder met militaire parades maar wel steeds meer met allerlei progressieve rechten.
Met man en macht streeft de EU naar machtsconcentratie en centrale controle, maar is dit een houdbaar plan op de lange termijn?
De intussen wereldberoemde regisseur Ivo van Hove werpt zich op Sigmund Freud. Een gewaagde onderneming.
Volgens Mark Geleyn is de anticultuur mainstream geworden, normen overtreden is de norm en wat heilig is moet belachelijk gemaakt worden.
Op het gevaar af dat iemand denkt dat ik een echte fan van Guy D’haeseleer zou zijn, moet ik het opnieuw opnemen voor het Ninoofste stemmenkanon dat met 40% van de rode bolletjes in zijn gemeente ging lopen. Het chocomousse-Facebookbericht uit 2017 dus, waarin Guyke aankondigt dat hij het dessert gaat maken voor een Brueghelfestijn van Forza Ninove, en daar …
Dit gesprek is een transcriptie van het geluidsbandje, want ik wilde de spreektoon behouden.
Doorbraak sprak met filosofe en auteur Tinneke Beeckman over haar favoriete boeken. In deze zomerreeks brengen we dit interview graag opnieuw.
Het volk moet als mest zelf de voedingsbodem van zijn democratische waarden vormen in plaats van te wachten op de gecorrumpeerde elite.
Nu vrouwen zich in onze cultuur sociaal helemaal kunnen ontplooien, wil een fanatieke voorhoede het man/vrouw-onderscheid zelf afschaffen. Of hoe werkloze emancipatiedenkers toch altijd weer een gat,- excusez le mot,- in de markt vinden.
Stefan Zweig beschreef het Europa waarin hij leefde. Een Europa dat zichzelf verwoestte door oorlog en wederzijdse haat. Rainbow Pockets gaf de autobiografie van Zweig recent opnieuw uit in pocketversie.
Doorbraak sprak met filosofe en auteur Tinneke Beeckman over haar favoriete boeken.
Tinneke Beeckman ondervroeg Etienne Vermeersch over zijn jongste boek. ‘De waarheid maakt vrij, emoties onvrij’, leerden de aanwezigen op de voorstelling.