fbpx

Persoon: Stefan Hertmans

Hey dad

De auteur verliest vrienden aan complotdenken en aan de dood maar vindt troost in de herinneringen aan het verleden en aan een toekomst.

God, mens, dier

Het droevig genot van een onhedendaagse Roth, een trinitaire kwinkslag. Maar gelieve niet te zeiken over een kat, hoe droevig ook haar lot.

Wijd en droevig land

Eerst stappen we nog even af bij het Congomuseum van Tervuren (het Versailles van Brussel), en dan vliegen we meteen door naar Zuid-Afrika.

Hoop op de revolutie

250 jaar geleden werd Friedrich Hölderlin geboren. De ‘nationalistische’ dichter was veeleer een jacobijn die hoopte op een revolutie

Twee culturen, weinig Belgen

De betreurde Jan Hoet deed velen in een belgicistische kramp schieten. Net als vele andere kunstenaars – zeg maar Überculturo’s – was wijlen de grote kunstminnaar in tegenstelling tot zijn voorgangers geen minnaar van de Vlaamse autonomie.

Een uitgelezen oorlog

2014 nadert met rasse schreden. Dan zal het honderd jaar geleden zijn dat in Europa de Eerste Wereldoorlog losbarstte. In deze boekenbeursmaand grasduinen we in wat tot nu toe al is gepubliceerd over die oorlog. Heeft u genoeg tijd om het allemaal te lezen?

Standpunten, korte bochtenwerk en code rood (I)

Om het levendige politieke debat dat we vandaag kennen wat te ordenen, ga ik op zoek naar standpunten, korte bochtenwerk en code rood. Standpunten verdienen respect, ook van wie ze niet deelt. Het korte bochtenwerk roept vragen op, die ik dan ook graag stel. Voor leugens of beledigingen trek ik ‘code rood’. Die moeten aan de kaak worden gesteld als inbreuken op de beginselen van de correcte debatvoering.