De eeuw van de vrouw
Boeken als ‘De omwenteling’ zijn meer dan nodig. Voor mannen en vrouwen.
Aan goede Nederlandstalige non-fictieboeken geen gebrek dit jaar. Frank Hellemans maakte, met uitzondering van Bart Van Loo, een eerder ongewone selectie.
Filosofe Alicja Gescinska is nu Commandeur in de Leopoldsorde. De Vlaamse ‘progressieve’ elite blijft het Belgische Ancien Régime trouw.
Slot van een rubriek die termen als ‘regimepers’ of ‘linkse media’ altijd geschuwd heeft. Al was het soms bijten op de tong.
In zijn boek ‘Gastvrijheid’ toont Peter Venmans dat hij de kunst beheerst van het schrijven van essays, vanuit ‘edele verontwaardiging’.
Paul Claes is vertaler, essayist, literatuurwetenschapper, prozaïst en dichter. Een bespreking van diens indrukwekkende oeuvre en werkwijzen.
De auteur verliest vrienden aan complotdenken en aan de dood maar vindt troost in de herinneringen aan het verleden en aan een toekomst.
Elchardus merkt in ‘Reset’ op dat de poortwachters hebben gefaald. Er zijn geen vrijplaatsen meer voor kunst en wetenschappen.
Wat moet in de (Frans-) Vlaamse canon? Hoe de Frans-Vlaamse problematiek inspirerend kan werken bij het schrijven van een Vlaamse canon.
In zijn nieuwe historische roman ‘Wildevrouw’ verzoent wildeman Jeroen Olyslaegers Louis Paul Boon met Felix Timmermans dat horen en zien je vergaan.
Een historische roman als ‘De opgang’ verdient ook een recensie van het historische aspect, en niet enkel van het literaire.
In zijn nieuwe roman ‘De Opgang’ reconstrueert Stefan Hertmans de figuur van Vlaams SS’er Willem Verhulst. Een interview met de auteur.
De opgang van Stefan Hertmans is in zekere zin een afgang. Mooie terzijdes genoeg maar geen echte roman, laat staan de grote Vlaamse collaboratieroman.
Het droevig genot van een onhedendaagse Roth, een trinitaire kwinkslag. Maar gelieve niet te zeiken over een kat, hoe droevig ook haar lot.
Een bloemlezing van 100 gedichten en 100 gezichten over weer en wind door Nederlandstalige dichters en kunstenaars.
Nuchterheid is geheel en al uit de mode… het virus is alomtegenwoordig en onzichtbaar. Er is een theologie van het virus denkbaar.
Eerst stappen we nog even af bij het Congomuseum van Tervuren (het Versailles van Brussel), en dan vliegen we meteen door naar Zuid-Afrika.
250 jaar geleden werd Friedrich Hölderlin geboren. De ‘nationalistische’ dichter was veeleer een jacobijn die hoopte op een revolutie
Met de leeftijd wordt de boekenkast van Gaston Durnez veel te klein. Maar dat wil niet zeggen dat er geen plaats meer is voor nieuwe boeken.
Over het warme weer zijn vorige week werkelijk álle vragen gesteld. Over enkele andere kwesties blijven er nog vragen onbeantwoord.
De meest succesvolle roman van Stefan Hertmans werd vertoneeld door Jan Lauwers. Een lange zit en niet meteen geslaagd.
Benno Barnard waarschuwt dat je maar beter kunt oppassen voor lieden uit de islamitische cultuurkring met radicale opvattingen.
De betreurde Jan Hoet deed velen in een belgicistische kramp schieten. Net als vele andere kunstenaars – zeg maar Überculturo’s – was wijlen de grote kunstminnaar in tegenstelling tot zijn voorgangers geen minnaar van de Vlaamse autonomie.
Het Vlaams Parlement besliste nieuwe eretekens uit te delen. Frans Crols denkt er het zijne over.
2014 nadert met rasse schreden. Dan zal het honderd jaar geleden zijn dat in Europa de Eerste Wereldoorlog losbarstte. In deze boekenbeursmaand grasduinen we in wat tot nu toe al is gepubliceerd over die oorlog. Heeft u genoeg tijd om het allemaal te lezen?
Om het levendige politieke debat dat we vandaag kennen wat te ordenen, ga ik op zoek naar standpunten, korte bochtenwerk en code rood. Standpunten verdienen respect, ook van wie ze niet deelt. Het korte bochtenwerk roept vragen op, die ik dan ook graag stel. Voor leugens of beledigingen trek ik ‘code rood’. Die moeten aan de kaak worden gesteld als inbreuken op de beginselen van de correcte debatvoering.