Nadia Sminate (N-VA): ‘Bye bye Unia, welkom terug mensenrechten’
Met de oprichting van een Vlaams Mensenrechteninstituut (VMRI) wordt afscheid genomen van Unia. Een goede zaak, meent Nadia Sminate (N-VA).
Met de oprichting van een Vlaams Mensenrechteninstituut (VMRI) wordt afscheid genomen van Unia. Een goede zaak, meent Nadia Sminate (N-VA).
Historicus Stefaan Marteel bekritiseert de rol die Mark Elchardus toekent aan de jakobijnen in het ontstaan van de nationale volksdemocratie.
Een samenhangend klimaatplan is in constitutioneel versnipperd België een illusie. Homogene bevoegdheden voor de deelstaten zijn de oplossing.
Wat is vandaag nog de waarde van onze Grondwet? Grondwetexpert Sottiaux, historicus van der Laken en Doorbraak-hoofdredacteur Pieter Bauwens delen hun inzichten.
Dat de deelstaatregeringen eigen coronamaatregelen nemen, is geen ‘kakofonie’ maar teken van (bijna) volwassen federalisme.
Stefan Sottiaux duidt de bestuursniveaus die bevoegd zijn voor de coronamaatregelen en benadrukt de nood aan een duidelijk wettelijk kader.
In zijn doctoraal proefschrift weerlegt Christophe Maes dat de ‘founding fathers’ het referendum als ongrondwettelijk beschouwden.
De Vlaamse Volksbeweging (VVB) roept de Vlaamse senatoren op om geen grondwetswijziging goed te keuren en de communautaire chaos te stoppen.
Voor het eerst werden alle federale bevoegdheden in een boek opgesomd. Daaruit blijkt dat grondwettelijk recht geen wetenschap is.
Vorige week vrijdag (4 april) organiseerde het Instituut voor Constitutioneel Recht van de KU Leuven een druk bijgewoond colloquium over de zesde staatshervorming. Het Instituut heeft ter zake een solide reputatie. Ook de vorige staatshervormingen werden via een soortgelijk colloquium grondig uitgebeend. De verslagboeken daarvan zijn nog steeds essentiële referentiewerken. Maar vreemd genoeg kreeg het evenement van vorige week nauwelijks weerklank in de media.