De biograaf is niet meer: eresaluut aan Jan Fontijn
Jan Fontijn, Nederlands biograaf van grootheden als Stendhal en Carry van Bruggen, is niet meer. Van liefdesgeluk en bescheiden verwondering.
Jan Fontijn, Nederlands biograaf van grootheden als Stendhal en Carry van Bruggen, is niet meer. Van liefdesgeluk en bescheiden verwondering.
Napoleon is tweehonderd jaar dood. Is dat een reden om de Franse keizer te herdenken? De discussie woedt volop in Frankrijk.
Wie is de grootste Franse schrijver, Victor Hugo of Stendhal? Régis Debray neemt het op voor de auteur van Les Misérables, maar zijn visie op Stendhal is eenzijdig.
Chamforts leven speelde zich af tegen de achtergrond van de verlichting en de Franse Revolutie, twee scharnierpunten in de Europese geschiedenis. Zijn haat-liefde verhouding tot de adel inspireerde hem tot schitterende aforismen. De invloed van deze subliem geschreven en van een scherp observatievermogen getuigende notities op de generaties na hem is groot. Stendhal, Léautaud, Camus, Cioran, Schopenhauer en Nietzsche zijn …
Een boekrecensie kan ook heel levendig zijn, dat bewijst deze kwade kerel van ‘La Gazette de France’. Wij vinden hem vooral grappig.
‘Je ne suis pas assez chrétien’, zegt Stendhal. Hier verklaart hij waarom de slang in alle religies optreedt.
Boeken aanraden kán werken, maar boeken afraden is een veel slimmere techniek als je wil dat ze gelezen worden
Het droevig genot van een onhedendaagse Roth, een trinitaire kwinkslag. Maar gelieve niet te zeiken over een kat, hoe droevig ook haar lot.
Pakjesdiensten en verpakkingsmaterialen, toerisme, nadelen van het buitenleven: ze komen bij Stendhal aan bod in een paar luttele alinea’s
Een merkwaardig standpunt van Stendhal, allerminst een reactionair, over persvrijheid. Beter censuur dan paniekzaaierij vindt hij.
Morgen begint de Boekenbeurs, het jaarlijkse feest van het boek in Vlaanderen. Naar jaarlijkse traditie vroegen we aan Doorbraak-medewerkers naar hun betere leeservaringen anno 2019. Welke boeken lazen ze afgelopen jaar en bleven bij hen hangen. Een impressie.
Rechtsstaat
Alexandra D’Archambeau is letterlijk én figuurlijk een van de jongste medewerkers van Doorbraak. Als jonge juriste en Open Vld-politica begon ze in september …
Een groot schrijver kan 600 bladzijden over schilderijen, standbeelden en ruïnes schrijven, en daarbij (onderhuids) over allerlei andere zaken die de autoriteiten soms minder bevallen.
Misschien vindt u Stendhal een tikkeltje elitair, maar zou u hem in alle eerlijkheid ook willen tegenspreken?
Dit gesprek is een transcriptie van het geluidsbandje, want ik wilde de spreektoon behouden.
Johann Joachim Winckelmann is gekend voor zijn omschrijving van de Griekse kunst als ‘Edle Einfalt, stille Größe’. Het geloof in het ‘edele’ kwam tot uiting in de ‘Weimarer Klassik’, hoogtepunt van de Duitse cultuur.
Uit de tijd van Stendhal kan geleerd worden dat er vroeger ook gratis kranten gelezen werd.