Brussel als blauwdruk?
‘De toekomst is meertalig. Brussel als blauwdruk’ is een boekje dat elke politicus met enige liefde voor de hoofdstad op zak moet hebben.
‘De toekomst is meertalig. Brussel als blauwdruk’ is een boekje dat elke politicus met enige liefde voor de hoofdstad op zak moet hebben.
Een Vlaamse democratie kan ook links zijn, meent Bernard Daelemans. En Brussel? ‘Het Brussels gewest moet bij Vlaanderen gevoegd worden.’
De clan Anciaux schrijft een boek over zichzelf. Het is een selectieve lezing van de feiten dat om de nodige bijsturing vraagt.
Vijftig jaar geleden zette de Senaat een punt achter de staatshervormende grondwetsherziening. Het oude unitaire België was dood.
Vlaams-Armeense verbondenheid tijdens het interbellum: erkenning en vergelijking van de historische strijd voor zelfbestuur.
België dient stilaan in een nieuwe plooi gelegd, maar welke plaats geef je Brussel daarin? Historicus Harry Van Velthoven analyseert.
Johan Laeremans ontvangt vandaag de Orde van de Vlaamse Leeuw. Zijn zoon Dirk Laeremans blikt terug op een verleden vol Vlaamse beweging.
De Belgische Grondwet is geen vodje papier, betoogde ooit Leo Tindemans in volle Egmontcrisis. Hij heeft gelijk. De Belgische Grondwet is veel meer dan dat. Hij is eender en anders tegelijk, als hij maar de Franstalige belangen dient.
Nelly Maes werd geboren in de Tweede Wereldoorlog, Tinneke Beeckman zag het levenslicht meer dan drie decennia later. Ze zouden nog net moeder en dochter kunnen zijn. Nelly koos voor een parlementaire loopbaan, Tinneke mengt zich actief in het debat als auteur en columniste. Ze doen beiden op een andere manier aan politiek maar hun pad kruiste in de Gravensteengroep.
‘Ik schrijf mijn memoires niet. Ik heb immers niets te verbergen.’ De woorden worden aan oud-premier Paul Henri Spaak toegeschreven. Of Nelly Maes iets te verbergen heeft, weten we niet. Ze liet haar memoires wel optekenen door iemand anders. Van een concurrerende partij zelfs. Of toch niet?
Dat kribbelde ze op het titelblad van mijn exemplaar. ‘Ze’ is Nelly Maes en het exemplaar waarvan sprake is er één van Ongebonden Best, een biografie, opgetekend door Alain Debbaut en uitgegeven door Pelckmans, die donderdagavond voorgesteld werd in het stadhuis van Sint-Niklaas.
Professor Hendrik Vuye is hoogleraar grondwettelijk recht aan de ‘Facultés Notre-Dame’ te Namen. In de zomer van 2010 raakte hij betrokken bij de regeringsonderhandelingen, als adviseur van de N-VA. Hij was er al van het eerste uur bij – nog voor de legendarische bijeenkomst te Vollezele. Hij behoort dus tot die ‘ondeskundige’ (dixit Wouter Beke in Humo) entourage van Bart De Wever. Vuye is niet onder de indruk en merkt fijntjes op dat juist de bollebozen van CD&V wel eens een steekje lieten vallen. Over de grondwet spreekt hij – voor een grondwetsspecialist – wel in héél relativerende termen: ‘een vodje papier’.