1 augustus. Net binnen: Leopold II krijgt zijn privéstaat Congo
En verder: Eva Bartok, Walter Ulbricht en het boerkaverbod…
En verder: Eva Bartok, Walter Ulbricht en het boerkaverbod…
En verder: Edvard Grieg, een zwarte officier en het taalgebruik in rechtszaken…
Hoe genadeloos marxisten-leninisten in de Sovjettijd omgingen met hun vijanden, bewijst het geval van DDR-minister Georg Dertinger.
En verder: Maria Henneman, de Jodenster en Joris de Leeuw…
West-Berlijn werd in september 1961 door de muur hermetisch afgesloten en overleefde moeizaam. Het Westen liet gebeuren.
50 jaar geleden op 4 juni stierf de Hongaarse marxistische filosoof Georg Lukács, briljant theoreticus, maar persona non grata in Hongarije.
Hitler pleegde zelfmoord op 30 april 1945. Toch duurde het nog 8 vreselijke dagen eer de Tweede Wereldoorlog in Europa tot een einde kwam.
Een bijzonder leesbaar boek over de acht dagen na Hitlers zelfmoord en voor het einde van de Tweede Wereldoorlog in Duitsland en Europa.
Hitler pleegde liever zelfmoord dan te capituleren. Hij wil vooral niet levend in handen vallen van de Sovjetunie en Stalin.
Onder Merkel is de ‘Democratische’ Republiek Duitsland weer helemaal terug: Duitsland glijdt terug af naar een gevaarlijk verleden
De geheimzinnige Herbert Wehner veranderde met één rede het gezicht van de Duitse politiek en maakte de SPD aanvaardbaar in West-Duitsland.
Na de mislukte aanslag op zijn leven op 20 juli 1944 liet Adolf Hitler het hele netwerk van samenzweerders uit militaire en burgerlijke kringen oprollen. De meesten onder hen werden na een schijnproces ter dood veroordeeld. ‘Das Attentat‘ kende nog een ander staartje. In samenspraak met Reichsführer-SS Heinrich Himmler besloot Hitler nog een andere, oude tegenstander uit een totaal …
Ooit was de Duitse arbeidersbeweging de sterkste van Europa. Maar door de Eerste Wereldoorlog raakte de eenheid verscheurd.
Wolfgang Harich, de ‘nationaalcommunist’, toonde aan dat je links kan zijn en de eigen natie kan liefhebben. Een portret.
De brand van de Reichstag in februari 1933 gaf Hitler de kans zijn politieke tegenstanders uit te schakelen. Kop van jut waren de communisten. Een van hun topfunctionarissen, Ernst Togler, wilde zijn onschuld aantonen.
Hans Kahle verdedigde tijdens de Spaanse Burgeroorlog Madrid tegen Franco. Over zijn leven is meer dan 700 bladzijden te vertellen.
Bij de nieuwe politiek correcte beeldenstorm, dringt zich een vergelijking op met Oost-Duitsland na het verdwijnen van de DDR.
Het plein in Berlijn, waar de terroristische aanslag plaatsvond, is naar Rudolf Breitscheid genoemd. Wie ging er schuil achter die naam?
De gehate heerseres van de Oost-Duitse communistenstaat hield hardnekkig vast aan haar geloof in het socialisme
De DDR mocht zich niet emanciperen van Moskou. De mysterieuze dood van hervormer Apel maakte dat duidelijk.
Pretenderen dat je het volk vertegenwoordigt en dan moeten meemaken dat datzelfde volk zich tegen jou keert: het overkwam de leiders van de Duitse Democratische Republiek (DDR) precies zestig jaar geleden. De arbeidersopstand van ‘der 17. Juni’ bleef een levenslang trauma voor de marxisten-leninisten die ervan droomden de DDR tot een arbeidersparadijs om te vormen. De gebeurtenis wordt ook in het Europees Parlement herdacht met een tentoonstelling.
De verjaardag van Ernst Thälmann op 16 april zal onopgemerkt voorbijgaan in Duitsland. Er bestaat geen DDR, geen Oost-Duitse socialistische staat meer die de 127ste verjaardag van de communistenleider zou kunnen herdenken. Dus herinnert Doorbraak aan de man, omdat geschiedenis belangrijk is.