8 juni. Net binnen: Franse kroonprins dood, veertig vervangers dienen zich aan
En verder: Antoon Mermans, Kim Clijsters en Frank Lloyd Wright…
En verder: Antoon Mermans, Kim Clijsters en Frank Lloyd Wright…
En verder: Firmin Deprez, Max Planck en Marc Dutroux…
Het reisdagboek voert ons van Engeland naar Nederland en terug, en van de Nederlandse beau monde naar morsige Franse literatoren.
Nadat Philippa Langley in 2012 het lichaam van Richard III terugvindt, krijgt de meest verguisde koning uit de Engelse geschiedenis eerherstel.
In maart kwam de regio Brjansk in het nieuws door een operatie van het Russische Bevrijdingskorps. Soldaat Vladimir vertelt over zijn eenheid.
Wie geniet van klassiekers als ‘The Great Escape’ vertoont mogelijk tekenen van rechtsextremisme, volgens Britse overheidsdienst.
En verder: Dick Bruna, An Martens en een ooggetuige over 1830…
En verder: Johanna Sällström, de geluidsbarrière en de vergeefse moord op een troonopvolger…
In ‘Mrs. Dalloway’ laat Virginia Woolf zien hoe ook een dokter erin kan falen medeleven te tonen met iemands noodlottige zielenpijn.
De top-100 muziekgids over liefde en trouwen, met namen van beroemde componisten en anderen waar u misschien nog nooit van heeft gehoord.
This England is een Britste dramaserie over Boris Johnson, te vinden op Canvas.
Aan zijn nu al indrukwekkende reeks variaties op toneelklassiekers heeft Lanoye een nieuwe aflevering toegevoegd: Oustfaust.
En verder: Fien de la Mar, Willem Gijssels en Shirley Temple …
Bij sommige boeken vraag je je af waarom niemand op het idee kwam om ze te schrijven. Dramatische vrouwen van Laurens De Vos is er zo een.
Ik durf wel eens een boek lezen over William Shakespeare. Jaar na jaar dikt de bibliotheek over zijn werk aan, gestadig en genadeloos.
En verder: Aleksandr Solzjenitsyn, Mata Hari en Georges Simenon…
Een film over Richard, de vader van Venus en Serena Williams: inspirator van de Amerikaanse droom of voorbode voor een Amerikaanse nachtmerrie?
We laten 2021 steeds beter achter ons. Tijd dus om meer ‘Jasmijns’ van 2021 uit te reiken.
Het hedendaagse iconoclasme neemt steeds groteskere vormen aan, kruipt tot in de kleinste hoekjes en bijt zichzelf onvermijdelijk in de staart.
Verder ook: Leo Wouters, Dian Fossey en Henry Miller…
Regisseur Joel Coen gaat solo met een uiterst gestileerde verfilming van Shakespeares bloederigste maar ook meest toegankelijke tragedie.
Boeiende gebeurtenissen en opmerkelijke personen die ons collectief geheugen verrijken.
John of Gaunt – Jan van Gent – was een belangrijke 14de-eeuwse prins. Recent verscheen een biografie over de stamvader van de Britse koningen.
Terwijl puriteinen het geheugen het zwijgen willen opleggen, graaft de auteur naar de ziel van het oude Europa.
De werkelijkheid haalt soms de satire in. Siegfried Bracke las ‘De hongerigen en de verzadigden’ van Timur Vermes.
Dan Jones probeert met zijn bloederige ‘Gevecht om de troon’ de hardnekkige mythologie rond de Rozenoorlogen te ontkrachten.
In Loods 20 van de Gentse haven speelt tot 27 juni het Gentse theatercollectief Camping Sunset een bewerking van Ten Oorlog van Tom Lanoye.
In de Brusselse Munt mag een weliswaar zeer beperkt publiek voor het eerst weer komen kijken naar een opera. En wat voor een: Tosca.
Een boeiende vergelijking tussen de literaire voorkeuren van Harold Bloom en Ibe Rossel, hij 88, zij 22.