Vergeten vragen van de voorbije week (134)
Geen kranten vandaag, maar er waren van vorige week nog veel vergeten vragen over. Zalig Pasen aan alle lezers!
Geen kranten vandaag, maar er waren van vorige week nog veel vergeten vragen over. Zalig Pasen aan alle lezers!
Door de lockdown is Operahuis De Munt aangewezen op streaming. ‘Der Schauspieldirector’ van Mozart is een minder bekend werk, dat op een merkwaardige manier bijzonder actueel is…
Terwijl het begint te dagen bij Emmanuel Macron, focust onze justitieminster op de critici van het moslimfundamentalisme.
Ondanks het coronajaar is Ivo van Hove blijven doorwerken. In stilte. Om als die weer doorbroken mag worden, krachtig naar buiten te treden.
Venetië 77 heeft haar palmares van winnaars bekend gemaakt. Wij selecteerden vijf prachtfilms die Doorbraaklezers vast zullen waarderen.
Het klaarmaken van couscous is blijkbaar diefstal van de Marokkaanse identiteit en noopt tot restitutie (en andere poco-absurditeiten).
Zijn de ingrediënten van een geslaagde biografische film terug te vinden in de biopic De Gaulle (2020), over de president die in alle bescheidenheid zei: ’La France, c’est moi’?
Geen figuur belichaamt de intense tragiek van de moderne wereld zo volmaakt als Mozarts Don Giovanni.
Mozart schreef een eerbetoon aan het cynisme dat de avant-garde in de twee even na hem zou karakteriseren.
Le Nozze di Figaro, Cosi Fan Tutte en Don Giovanni zijn van alle tijden en blijven schitteren in alle omstandigheden.
Vertrekkend vanuit het menselijke verhaal slagen regisseurs Clarac en Deloeuil erin een operaklassieker in een hedendaags jasje te steken.
Marc Galle was een politicus met een ego van formaat. Socrates etc. dist graag menige anekdote op om dit te staven. Met dank aan Kaaiman.
De verslaving aan de ‘subsidietiet’ is een gevaar, in het bijzonder voor de cultuursector. En het kan ook anders. Een verslag.
De Munt kende eerder spraakmakende versies van Les Contes de Hoffmann. Krzysztof Warlikowski bekeek het werk helemaal anders.
Westerse cultuur vandaag: alles niet-clownesk is, presenteert men als tóch clownesk – alles wat niet clownesk wil zijn zet men weg als ‘nazi’.
Kapitalisme en de vrije markt creëeren ongekende mogelijkheden voor kunst en cultuur. Tijd voor kunstenaars om dat te omarmen.
Romeo Castellucci’s regie van ‘Jeanne d’Arc au bûcher’ creëert al controverse nog vóór iemand het heeft gezien. Maar het is een goede opera.
Wat zouden we zijn zonder verbeelding? Geen gehuppel op de maan, drift zonder schrift, evenmin Bachs Goldbergvariaties of muziek van Purcell.