Prof. Willem Ouweneel, auteur van ‘Ode aan de Bruidsmuziek’
De top-100 muziekgids over liefde en trouwen, met namen van beroemde componisten en anderen waar u misschien nog nooit van heeft gehoord.
De top-100 muziekgids over liefde en trouwen, met namen van beroemde componisten en anderen waar u misschien nog nooit van heeft gehoord.
Kerstmuziek, een enorm breed uitwaaierend genre, met zalige passies en emotie voor christenen én heidenen. Dit boek is de beste inleiding.
En verder: Winona Ryder, Mustafa Kemal Atatürk en de onthoofding van een vijftienjarige…
En verder: het proces van Nürnberg, Oscar Wilde en tegenpaus Nicolas V…
En verder: Sylvia Kristel, Willem de Veroveraar en de Toverfluit…
De auteur is van zijn geliefde gescheiden door een oceaan, ziet hoe Rushdie wordt neergestoken en zoekt troost in Zuid-Engelse welvingen.
En verder: aspirine, Eine kleine Nachtmusik en het bewijs van burgertrouw…
En verder: Hans Christian Andersen, Hendrik Borginon en de Chinese Valentijnsdag…
In de Brusselse Munt is een indrukwekkende versie van Mozarts Requiem te zien, in een regie van de Italiaanse regisseur Romeo Castellucci.
En verder: Erna Spoorenberg, Hendrik Picard en de Slag bij Neerwinden…
Een film over Richard, de vader van Venus en Serena Williams: inspirator van de Amerikaanse droom of voorbode voor een Amerikaanse nachtmerrie?
En verder: Mozart, Gedichtendag en een dubbelspionne van formaat…
Verder ook: Benazir Bhutto, Willem van Rubroeck en Jakob Bernoulli…
Boeiende gebeurtenissen en opmerkelijke personen die ons collectief geheugen verrijken.
Wat armen niet krijgen van rijken, pakken ze hen hondsbrutaal af in een nieuwe orde: die van de chaos.
Zemmour kondigde zijn kandidatuur voor de Franse presidentsverkiezingen aan onder de tonen van Beethoven. Waarom? En wat zit daarachter?
Tussen de woke-idiotie en de dictatuur van de algoritmes moeten we ons hoofd koel houden en ons eigen kompas volgen, zoals Beethoven deed.
Geen kranten vandaag, maar er waren van vorige week nog veel vergeten vragen over. Zalig Pasen aan alle lezers!
Door de lockdown is Operahuis De Munt aangewezen op streaming. ‘Der Schauspieldirector’ van Mozart is een minder bekend werk, dat op een merkwaardige manier bijzonder actueel is…
Terwijl het begint te dagen bij Emmanuel Macron, focust onze justitieminster op de critici van het moslimfundamentalisme.
Ondanks het coronajaar is Ivo van Hove blijven doorwerken. In stilte. Om als die weer doorbroken mag worden, krachtig naar buiten te treden.
Venetië 77 heeft haar palmares van winnaars bekend gemaakt. Wij selecteerden vijf prachtfilms die Doorbraaklezers vast zullen waarderen.
Het klaarmaken van couscous is blijkbaar diefstal van de Marokkaanse identiteit en noopt tot restitutie (en andere poco-absurditeiten).
Zijn de ingrediënten van een geslaagde biografische film terug te vinden in de biopic De Gaulle (2020), over de president die in alle bescheidenheid zei: ’La France, c’est moi’?
Geen figuur belichaamt de intense tragiek van de moderne wereld zo volmaakt als Mozarts Don Giovanni.
Mozart schreef een eerbetoon aan het cynisme dat de avant-garde in de twee even na hem zou karakteriseren.
Le Nozze di Figaro, Cosi Fan Tutte en Don Giovanni zijn van alle tijden en blijven schitteren in alle omstandigheden.
Vertrekkend vanuit het menselijke verhaal slagen regisseurs Clarac en Deloeuil erin een operaklassieker in een hedendaags jasje te steken.
Marc Galle was een politicus met een ego van formaat. Socrates etc. dist graag menige anekdote op om dit te staven. Met dank aan Kaaiman.
De verslaving aan de ‘subsidietiet’ is een gevaar, in het bijzonder voor de cultuursector. En het kan ook anders. Een verslag.