fbpx

Persoon: Yves Desmet

Philippe Clerick

De samenzwering volgens Yves Desmet

Yves Desmet wierp in zeven korte tweets een heel nieuw licht op de aanslag van Brussel-Centraal. The truth is out there!

De rode Messias

Vandaag start een nieuwe rubriek. Uw toegenegen dienaar, Marcel ’t Kint becommentarieert voortaan regelmatig het commentariaat.

Misvattingen van Links

De bange blanke burger schat het aantal werklozen en migranten structureel te hoog in. Maar scheelt er dan niks aan het inschattingsvermogen van onze linkse vrienden? 

Stop humanisering Syrië-strijders

Wat ISIS doet vervult velen met afgrijzen, maar misschien moeten we niet te hard oorzaken aanwijzen en remedies naar voor brengen. Enige nuance kan geen kwaad in het debat.

Never forget

Het verleden mag nooit vergeten worden, als we willen vermijden dat het zich gewoon herhaalt. Laat ons daarom nog even stilstaan bij de uitwassen van drie weken WK-waanzin.

De V van Vertrouwen

Di Rupo II is zowat gevormd en de N-VA heeft een geweldige verkiezingsnederlaag geleden. Het is normaal dat gekwetste verliezers dat soort onzin verkopen, maar hoe kan het dat ook flaminganten meestappen in dat klaagdiscours? Tijd om af te kicken van die Vlaamse verslaving aan de sombere kijk.

Oproep aan ACW: maak van België geen schurkenstaat

Hendrik Vuye roept het ACW op om het rechtsgeding tegen Peter Dedecker te stoppen. De vrijheid van meningsuiting en het vrije politieke debat komen hier in het gedrang. Kritiek op het ACW is in een normale democratie geoorloofd. Wie dit niet inziet is zelf geen democraat, stelt Vuye.

Afscheid

Kort voordat nu ook dit blad afscheid neemt van de drukpers en oplost in het uitdijende digitale universum, stuurde Yves Desmet via Twitter nog snel een ‘losse observatie’ de wereld in: ‘Mocht dé Vlaamse journalistiek het niveau halen van dé Vlaamse mediakritiek, dan zaten we pas écht in de problemen.’ En dat precies één jaar nadat de ‘toekomstige oud-hoofdredacteur’ in …

Sluiten die fora!

Ik zal het maar toegeven. Ik ben een beetje een culturo en dus Klara-luisteraar. Het zal een karaktertrek zijn dat ik gemakkelijk neig naar minderheden.
Klara riep dit nieuwe seizoen Pompidou weer tot leven. Wat hebben ze daar met die gewezen en niet eens zo historische Franse president? Dat hij in Parijs een spraakmakende cultuurtempel neerpootte, zal er veel mee te …

Von Clausewitz als bondscoach van de Rode Duivels

Voetbal is oorlog en de Rode Duivels zijn ‘l’arme anti-N-VA’. Bij elke bal die de Duivels tegenwoordig trappen, klinken steeds meer stemmen die de succesvolle kwalificatiecampagne van het Belgische elftal tegenover het succes van de Vlaams-Nationalistische N-VA plaatsen.  Is voetbal de verderzetting van politiek met andere middelen of heeft Bart De Wever niets te vrezen van Vincent Kompany? 

Sire, er zijn geen echte republikeinen meer

Naar aanleiding van de troonswisseling heb ik Tricolore tranen van Johan Anthierens herlezen. In het boekje steekt de auteur in een vlijmscherpe satirische stijl de draak met de hysterie rond het overlijden van koning Boudewijn twintig jaar geleden.

Benjamin Barber in Antwerpen: ‘Nationalisme leidt tot oorlog’

‘Hoe “hot” kun je zijn wanneer je al overal ter wereld moet komen spreken over een boek dat nog moet verschijnen’, schreef De Morgen over de Amerikaanse politicoloog Benjamin Barber die in sommige kringen als een soort goeroe wordt beschouwd. Hij sprak in Antwerpen over urbanisering en democratie. Binnenkort verschijnt zijn nieuwe boek ‘If majors ruled the world’ waarin hij stelt dat steden de democratie meer dienen dan de natiestaat. Het werd een avond vol flauwe anekdotes met weinig onderbouwing en de meerwaardezoeker ging teleurgesteld naar huis, vindt onze ‘correspondent ter plaatse’.

Verwacht het onverwachte?

De gedramatiseerde T-shirtrel met Bart De Wever in De Standaard van 2 februari was om verschillende redenen leerrijk. Niet wegens de nieuwswaarde. Die was er – ondanks vele krampachtige pogingen – hoegenaamd niet. Ook niet wegens de door de krant – en niét door Bart De Wever – opgezette provocatie over het verbod op virtuele regenboog-shirts achter de Antwerpse stadsloketten. Zelfs niet omdat het zoveelste incident op rij ons iets bijbracht over de beleidsvisie van een politieke partij.

Goeiemorgen morgen

Op 9 november werd Wouter Verschelden letterlijk en figuurlijk bedankt voor de opgelegde inspanningen die hij vanaf oktober 2010 als hoofdredacteur van De Morgen uitvoerde. Aan zijn vertrek ‘zonder commentaar’ koppelde zijn opvolger, Yves Desmet, meteen een punctuele diagnose van en een toekomstvisie voor zijn krant die een volmaakte replica was van de rijke woordenschat waarmee Verschelden ruim een jaar geleden zijn vernieuwingsoperatie concreet in de steigers zette. Wat brengt de blijde herintrede van Yves Desmet als kersverse hoofdredacteur voor het zorgenkind van De Persgroep? 

Jachthondenjournalistiek

Op 7 november zakte het kruim van de journalistiek af naar Antwerp Expo om er te figureren in De naakte journalist. Knap werk. Vooral van de organisatoren – het sprekersbureau Read My Lips van voormalig VRT-journalist Jan Puype en de Vereniging Voor Onderzoeksjournalistiek (VVOJ) – die zoveel spijtoptanten zonder dwang of geweld op één plek konden verzamelen voor een publieke biecht over hun eigen tak van sport.

De dienaars van de Keizer van Oostende

In het zopas verschenen De keizer van Oostende stellen de VRT-journalisten Luc Pauwels en Wim Van den Eynde de politieke normvervaging en belangenvermenging van vicepremier Johan Vande Lanotte aan de kaak. Een weinig spraakmakende onthulling, die hooguit een jarenlange, breedgedragen perceptie nu ook journalistiek – weliswaar hier en daar slordig – onderbouwt. Wel revelerend daarentegen was dat de VRT-hoofdredacteur Luc Rademakers zich repte om zich van de publicatie te distantiëren en beide redacteurs prompt op tijdelijk non-actief te zetten. Of zoals verwoord in een warrige ‘rechtzetting’ die Rademakers op 23 mei verspreidde; ‘een beschermende maatregel’.